تحریر دفتر مشاغل؛ 10 نکته مهم که باید رعایت کنید

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

تحریر دفتر مشاغل؛ 10 نکته مهم که باید رعایت کنید
19 شهریور 1401
useradmin
2021

تحریر دفتر مشاغل برای کسب و کارهایی که در ردیف مشاغل مشمول بند (ب) ماده 95 قانون مالیات های مستقیم قرار می گیرند الزامی است. این دسته از کسب و کارها باید فعالیت های مالی خود مانند خرید کالا یا دریافت خدمات، انجام هزینه های روزانه واحد تجاری، فروش کالا و ارائه خدمات، تحصیل دارایی های استهلاک پذیر و مالیات بر ارزش افزوده، به ترتیب تاریخ وقوع در دفتر مشاغل یا دفتر درآمد و هزینه ثبت کنند به گونه‌ای که امکان طبقه‌بندی و جمع‌بندی حساب‌های فوق برای تعدیل حساب درآمد و هزینه در پایان سال وجود داشته باشد.

توصیه می شود قبل از تحریر دفاتر مشاغل، مطالب این راهنما را به دقت مطالعه کرده و بر اساس آن اقدام به تنظیم دفتر کنید. شایان ذکر است برخی از احکام و قوانین مرتبط از قبیل هزینه‌های قابل قبول، آیین نامه تحریر دفاتر و استهلاکات برای استفاده لازم ذکر شده است.

تحریر دفتر مشاغل؛ 10 نکته مهم که باید رعایت کنید


آموزش تحریر دفاتر مشاغل

هر یک از معاملات مذکور باید در یک ردیف و بر اساس یک رویه ثبت شود. مشمولان مالیاتی می‌توانند تمام یا قسمتی از درآمد و هزینه‌های مشابه روزانه را به شماره ردیفی در دفتر ثبت کنند، مشروط بر اینکه در ستون شرح دفتر، نوع و تعداد آنها را قید و اگر متکی به اسناد و مدارک باشد، مشخصات آن را نیز در ستون مربوطه درج نمایند. جمع و ثبت معاملات معاف و مشمول از مالیات برارزش افزوده تحت یک شماره ردیف مجاز نمی‌باشد.

مطالب مرتبط :   پیش بینی و برآورد سربار سپیدار سیستم

تاریخ در دفاتر درآمد و هزینه

در این ستون تاریخ معاملات در همان روز وقوع را به ترتیب وقوع و اجرا وارد کنید.

شرح در دفاتر مشاغل

در این ستون خلاصه ای از فعالیت های انجام شده از نظر خریـد، هزینـه، درآمـد- فروش، خریـد دارایـی‌های استهلاک پذیر، مـالیات و عــوارض ارزش افزوده خریــد/ هزینــه/ دارایـی و مـالیات بـر ارزش افزوده عرضه کالا و ارائه خدمت ثبت میگردد.

مشخصات مدارک در دفاتر درآمد و هزینه

عبارت است از اسناد معاملات انجام شده از قبیل صورتحساب های خرید و فروش کالا و خدمات، اسناد هزینه و اسناد مربوط به خرید و فروش دارایی که دفاتر بر اساس آن تنظیم و ثبت می شود.

خرید در دفاتر مشاغل

در این ستون قیمت خرید کالا یا مواد مصرفی در تولید کالا و خدمات را ثبت می شود.

هزینه های در دفتر مشاغل

در این ستون کلیه هزینه هایی که منحصراً مربوط به تحصیل درآمد در دوره مالی مربوط می باشد در عناوین زیر طبقه بندی می شوند:

هزینه‌های حقوق و دستمزد، اجاره محل، استهلاک دارایی‌ها،  بیمه دارایی‌ها؛، حمل و نقل، آب و برق و گاز و تلفن و سایر هزینه‌ها.

درآمد/ فروش در دفاتر مشاغل

در این ستون فروش یا درآمد حاصل از خدمات انجام شده صرف نظر از نقدی یا غیرنقدی بودن (نسیه) ثبت می شود.

دارایی های استهلاک پذیر در دفاتر مشاغل

این ستون شامل آن قسمت از دارایی ثابت (شامل ساختمان ها، ماشین آلات، وسایل نقلیه، اثاثیه و غیره) است که بدون توجه به تغییر قیمت، ارزش آن به دلیل استفاده یا گذشت زمان یا عوامل دیگر کاهش می یابد. به عنوان مثال: اگر یک واحد تجاری یک یخچال یا کامپیوتر برای استفاده در آن واحد خریداری کند، باید تاریخ خرید را در این ستون وارد کنید.

مطالب مرتبط :   کمپین بازاریابی چیست و انواع آن کدامند؟

مالیات و عوارض ارزش افزوده خرید، هزینه، دارایی

در این ستون مالیات و عوارض بر ارزش افزوده پرداخت شده با توجه به فاکتور خرید یا هزینه بلافاصله پس از خرید کالا یا خدمات یا قیمت مربوطه ثبت می شود.

مالیات و عوارض بر ارزش افزوده متعلق به درآمد/فروش

در این ستون مالیات بر ارزش افزوده و عوارض متعلق به هنگام عرضه کالا یا خدمات بلافاصله پس از آن ثبت می شود.

  • تبصره ۱ نظر به این که دفتر درآمد و هزینه برای مشاغل بند ب ماده ۶۹ ق.م.م تهیه شده است، ثبت طرف حساب معاملات از جمله بانک ضرورتی ندارد.
  • تبصره ۲ در مورد عودت و برگشت از خرید، فروش، هزینه و یا خرید و فروش دارایی، رویدادهای مالی مربوطه می‌بایست در همان ستون با قلم قرمز و به صورت جداگانه و منفی ثبت گردد.
  • تبصره ۳ نوشتن دفتر با وسایلی که به سهولت قابل محو است (مانند مواد گرافیت) ممنوع می‌باشد.
  • تبصره ۴ دو  ستون  آخر  مختص مؤدیـانـی است کــه مشمـول قانـون مالیات بــرارزش افزوده بوده و فراخوان گردیده اند.
  • تبصره۵ پرداخت‌های مرتبط با خرید کالا از جمله هزینه حمل و نقل در هزینه دوره ثبت، و موجودی کالای پایان دوره بر اساس آخرین خریدهای انجام شده درجدول پیوست شماره ۲ منظور گردد.

برخی از مقررات مالیاتی که دانستن آنها هنگام تحریر دفتر مشاغل مهم و مؤثر است:

 هزینه‌های قابل قبول موضوع مواد ۱۴۷تا ۱۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم وتبصره ۹ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده  است. هزینه‌هایی‌که در حدود متعـارف متکــی بـه مـدارک بـوده و منحصـراً مربوط به تحصیل درآمد صاحبان مشاغل در دوره مالی مربوط با رعایت حد نصاب‌های مقرر باشد، در حساب مالیاتی قابل قبول خواهد بود. هزینه‌هایی که حایز شرایط مذکور در تعریف فوق می‌باشد عبارتند از :

  • بهای تمام شده کالای خریداری شده یا مواد اولیه مورد استفاده در کالا یا خدمات
  • هزینه حقوق و دستمزد
  • هزینه اجاره مکان
  • هزینه های آب، برق، گاز، تلفن و غیره.
  • هزینه های استهلاک دارایی های ثابت
  • هزینه های بیمه دارایی
  • هزینه حمل و نقل
  • آن قسمت از مالیات و عوارض پرداختی موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده که طبق مقررات، قابل کسر از مالیات‌های وصول شده یا قابل استرداد نیست.
  • سایر هزینه ها
مطالب مرتبط :   کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری و امور مالی

پیشنهاد ما این است که با استفاده از نرم افزار حسابداری شرکتی و فروشگاهی سپیدار سیستم، دقت و صحت در امور مالی کسب و کار خود را برای مدیریت هزینه های مالی خود دوچندان کنید. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان آریا تراز تماس بگیرید. همکاران ما آماده پاسخگویی به سوالات شما خواهند بود.

شرکت آریا تراز نمایندگی فروش سپیدار سیستم و نرم افزار حسابداری سپیدار به همراه پشتیبانی و آموزش با مناسب ترین قیمت می باشد.

مقالات مرتبط

طبقه بندی مشاغل 9 خرداد 1402

طبقه بندی مشاغل

هر شغلی شرایط کاری خاص خود را دارد و با توجه به شرایط خود به پیش نیازهایی احتیاج دارد و عواملی مانند میزان حقوق دریافتی و سایر مزایا بر اساس این پیش نیازها تعیین خواهد شد. وزارت تعاون، کار و...

مقالات ادامه مطلب
قرارداد کار موقت 3 اردیبهشت 1402

قرارداد کار موقت

امضای قرارداد کار موقت شفاف یکی از دغدغه های اصلی کارگران و حتی کارفرمایان است. متأسفانه عدم آگاهی کارکنان از حقوق قانونی خود دلیل سوء استفاده برخی کارفرمایان از این افراد است. با توجه به اهمیت این موضوع در زمینه...

مقالات ادامه مطلب
تنخواه گردان در حسابداری 21 شهریور 1401

تنخواه گردان در حسابداری

معنی و مفهوم تنخواه گردان در حسابداری چیست ؟ شرکت آریا تراز فرداد نمایندگی رسمی سپیدار سیستم آسیا در این مقاله سعی دارد که تنخواه گردان را به شما دوستان عزیز توضیح دهد. تنخواه گردان حسابداری میزان وجه نقدی است...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین