حسابداری واردات چیست و چگونه انجام میشود؟

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

حسابداری واردات چیست و چگونه انجام میشود؟
5 تیر 1402
useradmin
1744

مشاغل مربوط به واردات به دلیل ماهیت کاری که انجام می دهند و برای حسابداری این بخش چالش های خاص خود را دارند. از تغییرات نرخ ارز گرفته تا نحوه محاسبه بهای تمام شده کالاهایی که از شرکت های خارجی خریداری و به کشور وارد می شود. در این مقاله قصد داریم مهم ترین نکات مربوط به گزارش واردات، هزینه یابی واردات، سوابق حسابداری و چالش های مرتبط با مبادله ارز را بررسی کنیم.

حسابداری واردات چگونه انجام می شود؟

حسابداری واردات به طور کلی با دو نوع چالش مواجه است. دسته اول مربوط به تفاوت هایی است که در نرخ ارز رخ می دهد. از آنجایی که درک این موضوع برای شما مهم است، در اینجا در مورد تفاوت نرخ ارز بیشتر توضیح می دهیم. هر شرکتی که از یک شرکت خارجی کالا بخرد در واقع به شرکت فروشنده بدهکار است. بعد از این مرحله باید این بدهی را به دو صورت حل کنیم. با توجه به نوع کسب و کار ما باید این بدهی را از طریق یکی از دو فرآیند زیر تسویه کنیم.

برای برخی از شرکت ها، دولت ارز با نرخ کمتری اعطا می کند (فقط برای کالاهای ضروری که در گروه اول قرار می گیرند) که پس از دریافت این مبلغ از بانک مرکزی می توانند آن را واریز کنند. در حالت دوم که بسیار رایجتر است، شرکت واردکننده محصول از دولت ارز دریافت نمی کند و باید ارز لازم را به تنهایی تامین کند. این شرکت ها می توانند ارز خود را به روش های زیر تامین کنند:

پرداخت مبلغ بدهی به یک شرکت خارجی از طریق حساب ارزی در یکی از بانک های داخلی

تسویه از طریق منابع ارزی ایجاد شده توسط شرکت های صادراتی. برای استفاده از این منابع باید درخواست خود را در بانک مرکزی ثبت کنید و بانک مرکزی با جستجو در بین شرکت های صادرکننده، شرکتی را پیدا می کند که تمایل به فروش ارز دارد و پس از دریافت ارز مورد نظر را برای شرکت های واردکننده ارسال می کند. توزیع می کند
برای استفاده از هر یک از این روش ها باید به نکات خاصی توجه کنیم که در ادامه این مقاله به آن ها اشاره خواهیم کرد.

ثبت حسابداری واردات

سوال مهمی که در اولین قدم برای تصمیم گیری در مورد ثبت حسابداری واردات باید از خود بپرسیم این است که چه زمانی باید ثبت حسابداری واردات انجام شود؟ آیا هنگام دریافت پیش فاکتور باید ثبت نام کنیم یا باید صبر کنیم تا فاکتور یا حتی پرداخت نهایی را دریافت کنیم؟ حسابداری در ایران به صورت تعهدی انجام می شود. بنابراین امکان ثبت حسابداری کالاهای وارداتی بدون انتقال وجه وجود دارد. شرکت های خارجی معمولا در ابتدای کار فاکتور اولیه صادر می کنند تا تاییدیه های اولیه توسط شرکت ایرانی انجام شود. هیچ گونه ثبت حسابداری در پیش فاکتور نباید انجام شود. مدتی پس از ثبت پیش فاکتور، فاکتور یا فاکتور اصلی صادر می شود و امکان ثبت حسابداری بر اساس فاکتور وجود دارد. بنابراین تاریخ صدور این فاکتور با تاریخ درج در دفاتر یکسان خواهد بود.

برای ثبت صحیح کلیه مدارک مربوط به واردات، حتما باید ارتباط نزدیک و مستمر با واحد بازرگانی داشته باشید. ممکن است فاکتوری به واحد فروش برسد اما کارکنان آن واحد فراموش کنند فاکتور را به واحد مالی بدهند. اگر این فاکتور ثبت نشود یا پس از مدت زمان طولانی (مثلاً یک فصل) شناسایی شود، گزارش های فصلی و گزارش های ارزش افزوده با مشکل مواجه خواهند شد. سازمان امور مالیاتی از گمرک می خواهد که گزارش ارزش افزوده را محاسبه کند و تاریخ گزارش های ثبت شده توسط ما باید کاملا با گزارشات گمرک مطابقت داشته باشد. مشکل عدم ثبت فاکتور در شرکت های وارداتی زمانی تشدید می شود که این اتفاق در پایان سال رخ دهد و پس از تکمیل حساب ها و ارسال گزارش فاکتور مورد نظر به دست شما برسد. در نتیجه ساده ترین راه برای جلوگیری از این مشکل این است که واحد مالی و واحد فروش ارتباط نزدیک تری داشته باشند و فرآیند دریافت فاکتور از واحد فروش و ارسال آن به واحد مالی را به شکل بهینه تری مدیریت کنند.

هزینه های واردات

چه زمانی باید هزینه های واردات را تشخیص دهیم؟ قیمت واردات شامل چه مواردی می شود؟ اینها اساسی ترین سوالاتی است که هر حسابداری برای محاسبه بهای تمام شده و تهیه گزارش باید به آنها پاسخ دهد. یک اقدام ساده برای تعیین قیمت واردات می تواند کمک زیادی به ما کند. در واقع هر کالایی که هنوز وارد انبار شرکت نشده باشد باید به عنوان هزینه واردات شناسایی شود. از لحظه ورود یک محصول به انبار، هزینه های مربوط به آن باید بخشی از هزینه فروش یا تولید در نظر گرفته شود.

در کدگذاری گزارش واردات چه نکاتی را رعایت کنیم؟

برای همه حسابداران با هر تجربه، کدگذاری حسابداری به شناسایی دسته بندی حساب ها به روشی ساده و واضح کمک می کند. یکی از مهمترین عناصر در کدگذاری حسابداری واردات، اقلام ورودی است. هنگامی که کالا از یک شرکت خارجی برای ما ارسال می شود، تا زمانی که این محموله وارد انبار ما نشود، نمی توانیم موجودی اعلام شده در فاکتور را تسویه کنیم و آن را به حساب موجودی کالا ببریم، زیرا ممکن است برخی از کالاها در فرآیند خراب شدن تحویل یا پاک شده تا زمانی که محصول ارسال شده به انبار ما برسد، آن را در دفاتر حسابداری در حساب «سفارش ها» یا «اقلام در حال حمل» ثبت می کنیم.

ضمناً در صورتی که ترخیص کالا توسط یکی از کارکنان شرکت انجام شود، حساب های پرداختنی بستانکار شده و اقلام در حال عبور با مخرج مناسب (مثلاً «صدور پرداخت») بدهکار می شود. برخی از شرکت ها نیز هستند که از کارمندان خود برای ترخیص کالا استفاده نمی کنند و این کار را به شرکت هایی می سپارند که به اصطلاح گمرک هستند. در این صورت همچنان باید اقلام در حال ترانزیت را بدهکار و شرکت تسویه را بستانکار کنیم و هزینه پرداختی به حساب کارمزد تسویه سفارش تعلق می گیرد.

حسابداری واردات تعهدی

همانطور که در قسمت های قبلی این مقاله گفتیم، حسابداری در ایران معمولا به صورت تعهدی انجام می شود. اما حسابداری تعهدی چالش های خاصی را در فرآیند واردات سوابق حسابداری ایجاد می کند. برای مثال فرض کنید در شهریور ماه کالایی را خریداری کرده اید و بانک به شما اجازه می دهد آن کالا را بدون تسویه حساب در مهر تسویه کنید. بانک ها معمولا بین یک تا سه ماه به شما فرصت می دهند تا بدهی خود را تسویه کنید. با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز در ایران، ممکن است بعد از این چند ماه نیاز به دریافت ارز مورد نیاز با نرخی بالاتر از زمان صدور فاکتور یا ترخیص کالا داشته باشید. در این صورت باید مبلغ مابه التفاوت را به عنوان زیان ناشی از مابه التفاوت تسعیر در دفاتر حسابداری شرکت ثبت کنید و مدارک لازم را برای اقناع حسابرسان سازمان در مسائل مالیاتی ارائه دهید.

نرخ ارز ناشی از تغییر نرخ ارز هنگام حسابداری واردات

همانطور که در قسمت بالا مشاهده کردید، تغییر نرخ ارز بدون شک می تواند مهمترین موضوع برای حسابداران و مدیران مالی که در شرکت های واردکننده فعالیت می کنند، تلقی شود. اما به نظر شما در همه موارد تفاوت نرخ ارز باید به عنوان سود یا زیان نرخ ارز شناسایی شود؟ یا باید تفاوت قیمت کالا را محاسبه کنیم؟ به گفته برخی از کارشناسان حوزه حسابداری واردات، تا زمانی که قیمت گذاری و فروش کالا انجام نشود، می توان تغییرات نرخ ارز را به جای درج در حساب مبادله ای، در محاسبات بهای تمام شده محاسبه کرد. با مطالعه مقاله حسابداری ارزی با مبادلات ارزی بیشتر آشنا می شوید.

چه اقلام مربوط به واردات باید در سامانه تجارت فصلی ثبت شود؟

برخی از شرکت ها به جای پرداخت پول برای کالایی که از یک شرکت خارجی خریداری می کنند، به آن شرکت یا یکی از نمایندگان آن در ایران خدمات یا کالا ارائه می دهند. بسیاری از مدیران معتقدند در صورت ترخیص کالا، در معاملات فصلی نیازی به ثبت خرید کالا نیست. علاوه بر این، بسیاری از مدیران و حسابداران با این مشکل مواجه هستند که خرید و فروش ارز را در سامانه برای خرید و فروش فصلی بدون خرید ارز ثبت کرده اند. در اینجا این نکته بسیار مهم را به خاطر بسپارید که سازمان مالیاتی همه واردات شما را صرف نظر از نحوه تسویه آنها خرید ارز می داند. بنابراین، حتی اگر به دلیل اینکه بانک مبلغ موجود در حساب شما را به معادل دلار تبدیل کرده و به بانکی در کشور مقصد ارسال کرده است، مستقیماً ارز خریداری نکرده باشید، توسط بانک مرکزی به عنوان خرید ارز شناسایی می شود. . ارز برای شما تراکنش های فصلی به نام شما ثبت می شود.

نکات مهم هنگام گزارش واردات

حسابداری که در بخش واردات کار می کند با چالش های خاصی روبرو است که در سایر بخش ها یافت نمی شود. یکی از مهمترین نکات در حسابداری واردات مربوط به محاسبه هزینه ها می باشد. زمانی که شرکتی از کشورهای دیگر کالا وارد می کند، مبلغی به عنوان ارزش کالا در پروانه گمرکی ثبت می شود. معمولاً شماره ای که روی این مجوز نوشته شده با مبلغی که از طریق صرافی، بانک یا برات پرداخت کرده اید متفاوت است. به عبارت دیگر مبلغی که پرداخت کرده اید بیشتر از ارزش شناسایی شده توسط گمرک است. اگر با این تناقض مواجه شدید، باید در نظر داشته باشید که مبنای محاسبه بهای تمام شده کالا در هنگام حسابداری واردات، قیمتی است که برای کالا پرداخته اید و ارزیابی گمرکی از ارزش کالای شما در اینجا اهمیت حسابداری ندارد.

تفاوت مبلغ پروانه گمرکی با قیمت پرداختی شما برای کالای وارداتی به دلیل محاسبه ارزش کالا در پروانه گمرکی بر اساس نرخ ارز دولتی می باشد. در واقع، هنگام محاسبه واردات دو نرخ ارز وجود دارد: نرخ مجوز گمرکی و نرخ دفتری. به عنوان مثال اگر کالای مورد نظر 20 هزار دلار قیمت داشته باشد، در صورت محاسبه با نرخ دلار دولتی که برای ابتدای سال 1401 حدود 5 هزار تومان است، ارزش کالا 100 هزار دلار ثبت می شود. اما واقعیت این است که شما دلار دولتی دریافت نکرده اید و ارزش کالای مورد نظر را با نرخ دلار حدود 25 هزار تومان (بر اساس نرخ دلار روز) به شرکت خارجی پرداخت کرده اید. بنابراین هزینه این آیتم برای شما حدود 500 هزار دلار خواهد بود و باید از این عدد در گزارش هزینه و دفتر کل خود استفاده کنید.

توضیحی که در قسمت بالا دادیم برای گزارش های فصلی نیز قابل استفاده است. در گزارش فصلی مربوط به شرکت های وارداتی، دو رقم متفاوت در خصوص قیمت کل درج شده است که یکی باید طبق مجوز گمرک و رقم دیگر بر اساس قیمت پرداختی شرکت ثبت می شود.

حسابداران مستقل چه اشخاصی هستند؟ وظایف آنها چیست؟ استانداردهای حسابداری مستقل را میدانید؟ همه و همه در مقاله مربوطه در وبلاگ آریاتراز… .

مقالات مرتبط

شبکه تحویل محتوا 12 دی 1401

شبکه تحویل محتوا

تعریف شبکه تحویل محتوا و کاربردهای آن شبکه تحویل محتوا یا CDN ابزاری در نظر گرفته می‌شود که باعث شده است بتوانیم حجم زیادی از داده‌ها را در چند ثانیه از سایت‌هایی دریافت کنیم که سرورهای آن‌ها هزاران کیلومتر از...

مقالات ادامه مطلب
انواع دارایی ها و بدهی ها در حسابداری 5 شهریور 1402

انواع دارایی ها و بدهی ها در حسابداری

انواع دارایی و بدهی انواع دارایی ها و بدهی ها در حسابداری و آشنایی کامل با مفاهیم آن به شما کمک می کند تا با اطلاعات کامل و تخصصی تری با اقداماتی مانند طبقه بندی و ذخیره سازی دارایی ها...

مقالات ادامه مطلب
قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان 29 شهریور 1401

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب ۱۳۹۸/۷/۲۱ سلام خدمت دوستان عزیز ، شرکت آریا تراز فرداد نمایندگی رسمی سپیدار سیستم آسیا قصد دارد قانون پایانه های فروشگاهی را توضیح دهد فصل اول – تعاریف ماده۱: در این قانون، اصطلاحات زیر...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین