انواع دارایی ها و بدهی ها در حسابداری

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

انواع دارایی ها و بدهی ها در حسابداری
5 شهریور 1402
useradmin
1335

انواع دارایی و بدهی

انواع دارایی ها و بدهی ها در حسابداری و آشنایی کامل با مفاهیم آن به شما کمک می کند تا با اطلاعات کامل و تخصصی تری با اقداماتی مانند طبقه بندی و ذخیره سازی دارایی ها در حسابداری کنار بیایید. اموال منبعی تلقی می شود که ارزش اقتصادی دارد و در اختیار نهادها، سازمان ها و افراد قرار دارد. دارایی سازمان ها منابع اقتصادی آنهاست.

در عصر حاضر، اکثر واحدهای تجاری از حساب دارایی استفاده می کنند. اموال مجموعه تمام املاک، نام تجاری، تجهیزات، ماشین آلات و غیره است. و امکان تضمین جریان نقدی آتی در دوره های زمانی طولانی وجود دارد. برای بررسی کامل تری از انواع دارایی ها در حسابداری و استفاده از هر دارایی با ما همراه باشید.

تعریف مالکیت؛ منظور از دارایی در حسابداری چیست؟

برای درک بهتر محتوای این مقاله، بهتر است قبل از هر سخنرانی با مفهوم مالکیت آشنا شوید. طبق استانداردهای حسابداری، دارایی به معنای: کلیه منابع و اموال اقتصادی است که در طی معاملات اقتصادی تحصیل می شود. به بیان ساده، در فرآیندهای مالی و اقتصادی، تعدادی از منابع اقتصادی به مالکیت یک واحد تجاری تبدیل می‌شود.

این واحد بر اساس عامل پولی اندازه گیری می شود و به عنوان دارایی شناخته می شود. از انواع دارایی ها در حسابداری می توان به مواردی مانند موجودی کالا، ساختمان، زمین، وجه نقد، مبلمان اداری، ماشین آلات و اوراق بهادار اشاره کرد.

اموال در زبان انگلیسی معادل کلمه asset است و به منابعی اطلاق می شود که دارای ارزش اقتصادی هستند که افراد یا شرکت ها می توانند در آینده به دست آورند و از آنها بهره مند شوند. دارایی ها در ترازنامه ثبت می شود. در هر ترازنامه، ستون سمت چپ مربوط به بدهی ها و ستون دیگر مربوط به دارایی های شرکت است.

مطالب مرتبط :   چگونه خدمات حسابداری را سیستماتیک سازیم؟

عمر مفید دارایی چقدر است؟

عمر مفید یک دارایی دوره زمانی است که یک دارایی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. به بیان ساده، تعداد یا مقدار محصولی که توسط یک دارایی تولید می شود.

استهلاک دارایی به چه معناست؟

کاهش ارزش دارایی های ثابت در اثر عواملی مانند فرسودگی ناشی از بهره برداری در یک دوره استفاده و به طور کلی در طول زمان، استهلاک نامیده می شود.

انواع دارایی ها در حسابداری

منبعی که توسط شرکت ها کنترل می شود و حاصل عملیات مالی قبلی است، دارایی محسوب می شود و انواع مختلفی دارد. انواع دارایی ها عبارتند از:

  • دارایی های جاری
  • دارایی با عمر طولانی
  • اموال فیزیکی
  • دارایی انتزاعی یا نامشهود
  • دارایی عملیاتی
  • دارایی غیر عملیاتی

ویژگی های دارایی ها در حسابداری

همانطور که قبلا ذکر شد، هر ملک دارای یک ویژگی منحصر به فرد است و بر این اساس طبقه بندی ها و کاربردهای متفاوتی دارد. به طور کلی دارایی ها دارای سه ویژگی هستند که در مقاله بعدی به اختصار توضیح خواهیم داد.

انواع دارایی ها در حسابداری بر اساس وجود فیزیکی

همانطور که از عنوان نشان می دهد، دارایی ها را می توان در حسابداری به دارایی های مشهود و دارایی های نامشهود بر اساس قابلیت مشاهده تقسیم کرد. در زیر شما را با هر یک از این دارایی ها آشنا می کنیم.

دارایی های مشهود

دارایی های مشهود آنهایی هستند که وجود مشخصی دارند و به طور مؤثر در عملیات واحد مورد استفاده قرار می گیرند. دارایی های مشهود در ترازنامه تحت اقلام زیر طبقه بندی می شوند:

  • دارایی های ثابت
  • دارایی های سرمایه ای مشهود
  • دارایی های ثابت یا دارایی
  • تجهیزات و ماشین آلات

انواع دارایی ها در حسابداری با توجه به نوع استفاده از دارایی

با توجه به نوع استفاده از دارایی ها در حسابداری می توان طبقه بندی دیگری از دارایی ها را در نظر گرفت. به عبارت دیگر، بر اساس استفاده از دارایی ها برای انجام عملیات تجاری، دارایی ها به دو دسته عملیاتی و غیر عملیاتی تقسیم می شوند.

مطالب مرتبط :   آموزش تعریف بسته محصول در نرم افزار سپیدار

دارایی های عملیاتی

دارایی های عملیاتی عمدتاً برای انجام وظایف روزمره استفاده می شود. مابقی دارایی هایی که در عملیات استفاده نمی شوند، دارایی های غیر عملیاتی محسوب می شوند. دارایی های عملیاتی شامل وجه نقد، تجهیزات، تسهیلات، موجودی حساب های بانکی و تسهیلات می باشد

دارایی های نامشهود یا دارایی های غیر عملیاتی

کلیه دارایی هایی که فعالیت تجاری ندارند به عنوان دارایی های غیرجاری طبقه بندی می شوند. این منابع در زمینه ایجاد شغل و نیازهای آینده ضروری به نظر می رسد.

شناسایی دارایی ها و دارایی های خالص

در معادله حسابداری، کل دارایی ها به عنوان حقوق صاحبان سهام و کل بدهی ها طبقه بندی می شوند. در واقع، اصطلاح دارایی خالص برای بیان تفاوت بین کل دارایی ها و بدهی های یک شرکت استفاده می شود. بنابراین می توان گفت که حقوق صاحبان سهام و خالص دارایی ها یکسان هستند و نشان دهنده تفاوت بین کل بدهی ها و کل دارایی ها هستند.

انواع دارایی ها در حسابداری بر اساس قابلیت تبدیل یا همگرایی

بر اساس نقدینگی، قابلیت تبدیل و همگرایی، دارایی ها را می توان به دو دسته دارایی های جاری و ثابت طبقه بندی کرد. این تنها یکی از چندین روش تخصیص دارایی در حسابداری است.

دارایی های جاری

گفته می شود دارایی های جاری به راحتی به پول نقد تبدیل می شوند. اوراق بهادار قابل بازار، سهام، سپرده های ثابت، مانده های بانکی، مطالبات، بدهی ها، سرمایه گذاری های کوتاه مدت و هزینه های پیش پرداخت نمونه هایی از دارایی های جاری هستند. این دسته از دارایی ها دارایی های نقدی محسوب می شوند و در مقایسه با دارایی های ثابت دارای طول عمر کمتری هستند.

دارایی های ثابت

دارایی های ثابت ماهیتی ثابت دارند و قابل تبدیل به وجه نقد نیستند. فروش دارایی های ثابت نیازمند یک سابقه طولانی و فرآیند عادی است. این دارایی ها شامل ساختمان ها، زمین، تجهیزات موجود، کارخانه و ماشین آلات می باشد. ویژگی های دارایی های ثابت دارایی های غیرجاری، دارایی های ثابت و دارایی های ثابت است. علاوه بر این، لازم است بدانید که با گذشت زمان ارزش اقتصادی یک دارایی ثابت کاهش یافته و به تدریج مستهلک می شود.

آشنایی با مفهوم مانده حسابداری در حسابداری

آشنایی با ترازنامه و کاربرد آن در حسابداری یکی از پیش نیازهای محتوای این مقاله است. بنابراین، قبل از شروع گفتار بعدی، به مفهوم تعادل خواهیم پرداخت. در واقع ترازنامه اطلاعات مربوط به بدهی های اقتصادی، منابع اقتصادی و از همه مهمتر حقوق مالی صاحبان سرمایه را با حسابداری دارایی ها، سرمایه و بدهی های واحد تجاری ارائه می کند.

مطالب مرتبط :   چک رمزدار چیست؟ نحوه وصول، ابطال و استعلام چک رمزدار

به عبارت دیگر، ترازنامه شکل توسعه یافته یک معامله حسابداری اساسی است. جالب است بدانید که ترازنامه وضعیت مالی یک واحد تجاری را در یک مقطع زمانی معین نشان می دهد. به همین دلیل ترازنامه را وضعیت مالی می نامند. در زبان انگلیسی معادل عبارت Balance sheet است. با کمک ترازنامه و صورت بدهی، دارایی و سرمایه یک موسسه می توان وضعیت مالی آن موسسه را در پایان دوره مالی و در تاریخ معینی منعکس کرد.

اهمیت ترازنامه به حدی است که می توان آن را در قالب یک تصویر به عنوان یک واحد اقتصادی مشاهده کرد. توجه داشته باشید که هر ترازنامه باید توسط حسابرس در پایان دوره های مالی تهیه و تکمیل شود. به طور کلی این صورت از سه بخش اصلی شامل دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام تشکیل شده است. وضعیت کلی هر ترازنامه باید مشابه معادله اساسی حسابداری باشد. همانطور که قبلا ذکر شد، دارایی ها در ترازنامه ثبت می شوند.

ستون دارایی ها در ترازنامه

در ستون اول مربوط به دارایی های یک واحد اقتصادی، میزان نقدینگی به ترتیب از بالا به پایین قرار می گیرد. یک دارایی چقدر نقدشونده است، یعنی چقدر آن دارایی را می توان به وجه نقد تبدیل کرد؟ هر چه عملیات تبدیل یک دارایی به وجه نقد آسان تر باشد، نقدینگی بیشتر خواهد بود و باید در ردیف های بالای ستون ترازنامه قرار گیرد.

در نتیجه، ترازنامه به ما نشان می دهد که یک شرکت چقدر بدهی دارد، چند دارایی دارد و صاحبان آن شرکت چقدر سرمایه گذاری کرده اند؟

انواع دارایی های موجود در ترازنامه

مهمترین معیار برای سنجش سودآوری و وضعیت مالی شرکتها، ارزیابی و بررسی صورتهای مالی آنهاست. با وجود صورت های مالی می توان از وضعیت دارایی ها، بدهی ها و اطلاعات مالی سازمان ها مطلع شد. امروزه ترازنامه مهم ترین صورت های مالی است که می توان در این زمینه استفاده کرد. انواع دارایی های جاری و غیرجاری بنگاه ها در ترازنامه نشان داده شده است.

یکی از خدمات مهم شرکت آریا تراز فرداد نمایندگی رسمی سپیدار سیستم در اصفهان آموزش نرم افزار حسابداری سپیدار سیستم است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد با ما در تماس باشید.

مقالات مرتبط

چگونه مهارت های حسابداریتان را ارتقا دهید؟ 12 فروردین 1402

چگونه مهارت های حسابداریتان را ارتقا دهید؟

ارتقا و تقویت مهارت های حسابداری ارتقا مهارت های حسابداری تا چه اندازه اهمیت دارد؟ برای اکثر سازمان ها پاسخ این سوال پاسخ هایی مانند مدرک چهار ساله، چندین سال سابقه و مهارت با توجه به واحد مالی است. مشکل...

مقالات ادامه مطلب
محاسبه هزینه های حسابداری با استفاده از روش های پیشرفته 17 مهر 1401

محاسبه هزینه های حسابداری با استفاده از روش...

امروزه تمایل مدیران به استفاده از روش های پیشرفته حسابداری برای پشتیبانی از فرآیندهای مدیریتی و محاسبه هزینه های حسابداری وجود دارد. نرم افزار حسابداری یکی از بهترین ابزارها در زمینه مدیریت ارزش برای هزینه یابی دقیق تر است. تمامی...

مقالات ادامه مطلب
حسابداری مدیریت چیست؟ کاربرد 10 مرداد 1402

حسابداری مدیریت چیست؟ کاربرد

تعریف حسابداری مدیریت همیشه تصمیم های مهم بیش از هر عامل دیگری می تواند بر سرنوشت یک واحد اقتصادی تأثیر بگذارد. از تصمیمات مدیران میانی گرفته تا تصمیمات مدیران ارشد، همه می توانند در پیشرفت یا افول یک کسب و...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین