مالیات چیست؟

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

مالیات چیست؟
26 تیر 1402
useradmin
1573

مالیات چیست؟ انواع آن کدامند؟

اگر در بخش مالی و حسابداری یک شرکت کار می کنید و یا اگر مدیر اجرایی یک گروه هستید، بدون شک مالیات یکی از مواردی است که باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید! بنابراین امروزه سوال “مالیات چیست؟” سوال اصلی بسیاری از افراد جامعه است.

مالیات چیست؟ کامل ترین تعریف مالیات

مالیات چیست؟ نوعی هزینه اجتماعی است که اعضای یک ملت ملزم به پرداخت آن برای استفاده از امکانات و منابع یک کشور برای ایجاد فرصتی برای جایگزینی آن امکانات و منابع هستند.

منظور از مالیات چیست؟

در واقع مالیات عبارت است از انتقال بخشی از درآمد جامعه به دولت یا بخشی از سود حاصل از فعالیت های اقتصادی که به دولت تعلق می گیرد زیرا دولت وسایل و امکانات کسب درآمد و سود را فراهم کرده است.

اقتصاددانان عموماً مالیات بر مصرف را بر مالیات بر درآمد ترجیح می دهند، به عنوان مثال، در مطالعات مالیاتی سیگار از جمله کالاهایی است که دولت ها برای جلوگیری از مصرف، مالیات های سنگین یا مالیات بر مصرف سوخت دیزل وضع می کنند. طبق گزارشی که اخیرا توسط موسسه خیریه منتشر شده است. بنیاد بلومبرگ از رویترز، صنعت دخانیات 10 درصد از درآمد مالیاتی چین را تشکیل می دهد، شرکت های تنباکو مانند فیلیپ موریس حدود 6 میلیون اندونزیایی را استخدام می کنند و به تنهایی بیش از شش میلیارد دلار مالیات غیرمستقیم به چین کمک می کنند. صندوق دولت پرداخت می کند.

هدف از اخذ مالیات چیست و عدم پرداخت آن چه عواقبی دارد؟

دولت ها برای جبران هزینه های خدماتی که به شهروندان ارائه می کنند از طریق مالیات عمل می کنند و البته هدف از مالیات برای اکثر کشورها جبران هزینه ها نیست، زیرا از طریق انواع مالیات بر نقدینگی دستخوش تغییراتی می شود که مهمترین عامل است.

مطالب مرتبط :   اموال گردانی

اما به طور کلی دولت بخشی از هزینه های عمومی جامعه و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی را از طریق انواع مالیات ممکن می سازد. می توان گفت تامین سرمایه لازم برای اجرای پروژه ها، تامین خدمات عمومی و تامین مالی فعالیت های دولت از اهداف اصلی مالیات است.

طبق قانون (قوانین مالیاتی ایران) پرداخت مالیات وضع شده الزامی بوده و عدم پرداخت مالیات مستوجب مجازات است. پرداخت مالیات فقط توسط مراکز تحت نظارت دولت انجام می شود. برای آشنایی بیشتر با انواع مالیات پیشنهاد می کنیم مقاله مالیات علی الراس را مطالعه کنید.

نرخ مالیات چقدر است؟

نرخ مالیات چقدر است؟ نرخ مالیات توسط قانون و دولت تعیین می شود. نرخ مالیات در ایران در واقع مبلغی است که یک شرکت یا شخص باید به موقع پرداخت کند. نرخ مالیات بر اساس اطلاعات و جزئیات دقیق تعیین می شود و نمی توان آن را به عنوان مبلغ ثابت در نظر گرفت. اگر نظام مالیاتی رایج یک نظام مالیاتی کارآمد باشد، انواع مالیات ها بر اساس توانایی واقعی مودیان تعیین می شود تا پرداخت مالیات موجب ورشکستگی کسب و کار نشود. در یک سیستم مالیاتی کارآمد، نرخ مالیاتی که از ثروتمندان دریافت می‌شود باید بیشتر از نرخ مالیاتی باشد که برای گروه‌های درآمد پایین‌تر اعمال می‌شود.

معرفی انواع مالیات؛ طبقه بندی مالیاتی

اکنون که متوجه شدید مالیات به چه معناست، می توانیم انواع مالیات را به شما معرفی کنیم. طبق قوانین مالیاتی ایران، مالیات ها به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند. هر نوع مالیات به نوبه خود دارای تقسیم بندی خاصی است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.

همه چیز درباره مالیات های مستقیم

مالیات جدا از اینکه نوعی بهای اجتماعی یا به عبارتی بهای تمدنی است که شهروندان به منظور اداره امور جامعه، رشد و توسعه کشور می پردازند، ابزار اصلی جامعه محسوب می شود. دولت ها در جهت نظام اقتصادی. مالیات های مستقیم، مالیات بر درآمد تلقی می شوند که شهروندان با توجه به درآمد ثروت خود محاسبه و پرداخت می کنند. در یک دسته کلی، مالیات های مستقیم به دو بخش مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم می شوند.

مطالب مرتبط :   صورت سود و زیان چیست؟

معرفی انواع مالیات بر دارایی

مالیات بر دارایی مالیاتی است که مبنای و منبع مالیات آن دارایی یا ثروت است. به عبارت دیگر، مالیات بر دارایی بر آنچه مالک قبلاً از طریق آن به دست آورده یا به ارث برده است مالیات می دهد. مالیات بر دارایی عموماً به عنوان مکانیزمی برای تنظیم ثروت مورد استفاده قرار می گیرد و بیشتر در جوامعی استفاده می شود که اختلاف زیادی در ثروت و ثروت افراد آن جامعه وجود دارد. انواع مالیات بر دارایی شامل مالیات بر ارث و حق تمبر می باشد که در ادامه توضیح داده شده است.

مالیات بر ارث

چنانچه در اثر فوت شخصی اموالی به متوفی واگذار شود مشمول مالیات مشروح ماده 17 قانون مالیات های مستقیم می شود. دارایی های مشمول مالیات بر ارث ماده 19 قانون مالیات های مستقیم شامل کلیه اموال متوفی در ایران یا خارج از ایران اعم از منقول و غیر منقول، مطالبات و حقوق مالی پس از کسر هزینه های کفن و دفن در حدود گمرک و استفاده است. واجبات شرعي و ديون عالم متوفي.

تمبر مالیاتی

لزوم صدور مجوز برای هر عضو پرداخت حق تمبر طبق مفاد بند 11 ماده 46 می باشد که مبلغ آن برای صدور پروانه 100 هزار ریال و برای تمدید 50 هزار ریال می باشد. مجوز و این مبالغ در برگه مالیاتی صادره از طرف مسئول مربوطه در اتحادیه قید شده و باید به حساب خزانه دولت در یکی از شعب بانک ملی واریز شود.

بر اساس قانون مالیات های مستقیم، وصول این نوع مالیات بر عهده اتحادیه های صنفی بوده و موظف به انجام امور مربوطه می باشند. در صورت تخلف طبق مفاد ماده (51 قانون مدنی) علاوه بر پرداخت اصل این مالیات باید دو برابر جریمه نیز بپردازد. طبق قانون به این نوع مالیات، مالیات تکلیفی می گویند.

معرفی انواع مالیات بر درآمد عمومی

مالیات بر درآمد نوعی مالیات است که توسط دولت بر اشخاص حقیقی و حقوقی وضع می شود و با توجه به درآمد و سود مؤدی متفاوت است و به طور کلی میزان این نوع مالیات معادل درصدی از درآمد مشمول مالیات است.

با افزایش درآمد مشمول مالیات، نرخ مالیات تغییر می کند. نرخ های مالیات ممکن است بسته به نوع یا ویژگی های مالیات پردازنده متفاوت باشد. انواع مالیات بر درآمد شامل مواردی مانند مالیات بر درآمد کسب و کار، حقوق، املاک و مستغلات، شرکت ها، کشاورزی و مالیات بر درآمد اتفاقی است.

مطالب مرتبط :   تراز آزمایشی و ترازنامه

مالیات بر درآمد مشاغل

اولین نوع مالیات بر درآمد، مالیات بر درآمد مشاغل است. صاحبان مشاغل کسانی هستند که به فعالیت اقتصادی می پردازند. در چنین مواردی ماده 93 قانون مالیات های مستقیم تاکید می کند که درآمدی که شخص از طریق کار یا مشاغل دیگری غیر از موارد مندرج در سایر فصول این قانون در ایران دریافت می کند پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد می شود. اینها شغل هستند. در تبصره ای در این خصوص آمده است که درآمد مشارکت مدنی و همچنین درآمد حاصل از فعالیت مضاربه در صورتی که عامل مضاربه یا صاحب سرمایه شخص حقیقی باشد، مشمول مقررات این فصل است.

انواع مالیات در حسابداری; مالیات بر درآمد بر حقوق

پرداخت مالیات بدیهی ترین هدف در نظریه های مالیاتی است که به توزیع عادلانه درآمد منجر می شود. در نظام مالیاتی کشور، مالیات بر حقوق جزئی از مالیات بر درآمد است. همچنین در دسته مالیات های مستقیم قرار می گیرد و با نسبت مشخصی از درآمد شخصی تعیین می شود.

بر اساس ماده 1 قانون مالیات های مستقیم، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که از طریق فعالیت اقتصادی، خدمات و غیره در کشور درآمد کسب می کنند مشمول مالیات می شوند. مالیات حقوق از نظر حجم، ثبات، کارایی و سهولت وصول بسیار مهم است.

انواع مالیات؛ مالیات بر درآمد املاک و مستغلات

مالیات بر املاک را می توان به سه دسته طبقه بندی کرد. دسته اول مالیات بر اجاره املاک، دسته دوم مالیات نقل و انتقال املاک و دسته سوم مالیات بر املاک خالی است. طبق ماده 52 قانون مالیات های مستقیم، این نوع مالیات به شرح زیر تعریف می شود:

«درآمد اشخاص حقیقی یا حقوقی ناشی از نقل و انتقال حقوق آنها نسبت به اموال غیرمنقول واقع در ایران، پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون، مشمول مالیات عملکرد اموال غیرمنقول است».

مالیات بر درآمد شرکت؛ انواع مالیات شرکت ها

مجموع درآمد شرکت ها و درآمد حاصل از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران پس از کسر زیان از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر به استثناء دریافت می شود. مواردی که طبق مقررات قانون مذکور دارای نرخ جداگانه می باشند مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد (25%) خواهند بود.

انواع مالیات در مورد اشخاص حقوقی غیرتجاری ایرانی که به منظور تقسیم سود تأسیس نشده اند، در صورتی که فعالیت انتفاعی داشته باشند، مالیات از کل درآمد مشمول مالیات فعالیت آنها اخذ می شود.

مقالات مرتبط

درآمد یا Revenue چیست؟ 18 تیر 1402

درآمد یا Revenue چیست؟

مهم ترین هدفی که هر فردی را از اولین ساعات روز برای ورود به اجتماع و تجارت با دیگران ترغیب می کند، کسب درآمد است. شرکت ها نیز مانند مردم، مهم ترین هدفی که دنبال می کنند، کسب سود و...

مقالات ادامه مطلب
فایل خرید و فروش فصلی در نرم افزار سپیدار 26 تیر 1401

فایل خرید و فروش فصلی در نرم افزار...

بر اساس ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقوقی و صاحبان بنگاه های موضوع این قانون که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی هستند، مکلف به صدور صورتحساب می باشند. مبادلات...

مقالات ادامه مطلب
قرارداد کار موقت 3 اردیبهشت 1402

قرارداد کار موقت

امضای قرارداد کار موقت شفاف یکی از دغدغه های اصلی کارگران و حتی کارفرمایان است. متأسفانه عدم آگاهی کارکنان از حقوق قانونی خود دلیل سوء استفاده برخی کارفرمایان از این افراد است. با توجه به اهمیت این موضوع در زمینه...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین