مالیات حق تمبر چیست و شامل چه مدارکی می شود؟

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

مالیات حق تمبر چیست و شامل چه مدارکی می شود؟
24 شهریور 1401
useradmin
1990

امروزه همه کشورها قوانین مالیاتی دارند که شرکت ها، سازمان ها و افراد ملزم به رعایت آن هستند. این قوانین همیشه ثابت نیستند و ممکن است تغییراتی در آنها ایجاد شود، بنابراین دانستن این قوانین و تغییرات آن برای افرادی که به هر نحوی با پرداخت و دریافت مالیات سروکار دارند ضروری است. یکی از این قوانین مالیاتی قانون مالیات بر حق تمبر است که در این مقاله از سری مقالات آموزش مالیاتی در مورد این قانون و میزان و نحوه اعمال آن صحبت خواهیم کرد.

حق تمبر چیست؟

تمبر وسیله ای است که برای تایید و شناسایی بر روی اسناد و اوراق بهادار قرار می گیرد. حق تمبر یکی از انواع مالیات های مستقیم است و افرادی که برای دریافت برخی اسناد، اوراق و مدارک اقدام می کنند، ملزم به پرداخت این مالیات با الصاق و ابطال تمبر بر روی اسناد هستند. عدم پرداخت حق تمبر منجر به جریمه می شود تمبر وسیله ای است که برای اعتبار سنجی و شناسایی روی اسناد و اوراق بهادار قرار می گیرد. حق تمبر یکی از انواع مالیات های مستقیم است و افرادی که برای دریافت برخی اسناد، اوراق و اسناد اقدام می کنند، ملزم به پرداخت این مالیات با الصاق و ابطال تمبر بر روی اسناد هستند. عدم پرداخت حق تمبر موجب جریمه می شود.

در قانون مالیات های مستقیم، بندهای 44 تا 51 به موضوع حق تمبر می پردازد و در هر بخش میزان مالیات بر تعدادی از انواع اسناد تعیین شده است.

مالیات حق تمبر

حق تمبر چک بانکی چقدر است؟

طبق ماده 44 و 45 قانون مالیات های مستقیم به ازای هر چک بانکی 200 ریال  بابت حق تمبر از بانک اخذ می شود. برای اسنادی مانند سفته نیم در هزار کارمزد گرفته می شود. ضمناً برای مبالغ کمتر از 1000 ریال، معادل 1000 ریال حق تمبر اخذ می گردد.


اسناد، اوراق و مدارک مشمول مالیات حق تمبر

در ماده 46 اسناد مشمول حق تمبر به طور کامل مشخص شده است. بر اساس این ماده کلیه اسناد تجاری قابل معامله که در ایران صادر، معامله و یا مورد استفاده قرار گرفته اند (به استثنای چک و سفته و سهام شرکت های تجاری)، بارنامه دریایی و هوایی و اسناد بیمه کالاهایی به ارزش 5000 ریال و بارنامه های زمینی به مبلغ 1000 ریال حق تمبر تعلق می گیرد ماده 46 نیز به شرح زیر تبصره دارد:

  • بابت کارت معافیت هر یک از مشمولانی که به هر نحو از خدمت وظیفه خود معاف باشند مبلغ 10000 ریال به عنوان حق تمبر اخذ می شود.
  • برای هر گواهینامه رانندگی بین المللی مبلغ 50000 ریال حق تمبر دریافت می شود.
  • برای هر پلاک ترانزیت انواع خودرو و همچنین شماره گذاری هر خودرویی که به طور موقت وارد کشور می شود مبلغ 200000 ریال حق تمبر اخذ می شود.
  • به ازای هر سال اعتبار گواهینامه رانندگی برای انواع وسایل نقلیه مبلغ 1000 ریال حق تمبر اخذ می شود.
  • برای دفترچه ها و گواهینامه های دانشجویان در کلیه مقاطع تحصیلی مبلغ 1000 ریال حق تمبر دریافت می شود.
  • برای دانشنامه و گواهینامه های کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری و بالاتر مبلغ 10000 ریال حق تمبر اخذ می شود.
  • برای گواهی ارزش آموزشی دوره های ابتدایی، متوسطه و متوسطه خارجی مبلغ 20000 ریال حق تمبر اخذ می شود.
  • برای گواهی ارزش تحصیلی دوره های فنی و حرفه ای و دانشگاهی خارجی مبلغ 50000 ریال حق تمبر اخذ می شود.
  • برای پروانه مامایی یا کاردانی و دندانپزشکی تجربی مبلغ 20000 ریال حق تمبر اخذ می شود.
  • پروانه مشاغل پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی، دامپزشکی و داروسازی مشمول حق تمبر 100000 ریال می باشد.
  • برای پروانه تاسیس واحدهای تولیدی و معدنی، کارت بازرگانی، پروانه وکالت و کارشناسی و سایر پروانه کسب مبلغ 100000 ریال و برای تمدید این پروانه ها مجددا مبلغ 50000 ریال اخذ می شود.
مطالب مرتبط :   برنامه حسابداری فروشگاه


ماده 47 اسناد بانکی مشمول حق تمبر را مشخص می کند. بر اساس این ماده کلیه قراردادهایی که بین بانک و مشتریان منعقد می شود، البته در صورت عدم ثبت در دفاتر اسناد رسمی مشمول 10000 ریال کارمزد می باشد. این قراردادها به شرح زیر است:

  • برگه قبولی شرایط عمومی حساب جاری
  • قرارداد هر نوع وام یا اعطای تسهیلات، اوراق قرضه و فرم تعهد
  • قراردادهای سپرده سرمایه گذاری
  • وکالت نامه های بانکی
  • سایر قراردادهای منعقده بین بانکها و مشتریان به منظور بر عهده گرفتن تعهدات و مسئولیتها
  • ضمانت نامه های صادر شده توسط بانک ها
  • درخواست صدور ضمانت نامه در صورت قبول درخواست و صدور ضمانت نامه از سوی بانک
  • درخواست گشایش اعتبار اسنادی برای داخل ایران یا کشورهای خارجی در صورت قبول درخواست و گشایش اعتبار اسنادی توسط بانک.

مالیات حق تمبر پس از ثبت شرکت؛ مالیات حق تمبر افزایش سرمایه چقدر است؟

در ماده 48 قانون مالیات های مستقیم آمده است که سهام کلیه شرکت های ایرانی به استثنای شرکت های تعاونی بر اساس ارزش سهام مشمول حق تمبر نیم در هزار می باشد. این مالیات باید ظرف دو ماه از تاریخ ثبت رسمی شرکت پرداخت شود.

در همین ماده حق تمبر افزایش سرمایه شرکت ها نیز آمده است که این مالیات باید از تاریخ ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکت ها با ابطال تمبر به نرخ نیم در هزار پرداخت شود. در صورت افزایش سرمایه شرکتهایی که قبلاً سرمایه خود را به میزانی که حق تمبر پرداخت شده کاهش داده اند، دیگر نیازی به پرداخت حق تمبر نیست.

حق تمبر برای اسناد صادر شده در خارج از کشور

طبق ماده 49 قانون مالیات های مستقیم، در صورتی که اسناد و مدارک مذکور در ماده های قبل در ایران صادر شده باشد، حق تمبر آن بر اساس همان ماده توسط صادرکنندگان پرداخت می شود. اما اگر مدارک در خارج از کشور صادر شده باشد، اولین نفری که مدارک را دریافت می کند، موظف است قبل از هر امضا، هزینه های مقرر را طبق قانون بپردازد. در واقع کلیه اشخاص یا مؤسساتی که اسناد مذکور را در ایران معامله، دریافت یا پرداخت می کنند، موظف به پرداخت هزینه های مقرر خواهند بود.

مطالب مرتبط :   هزینه نگهداری کالا

معافیت از حق تمبر

در قانون مالیات های مستقیم مواردی وجود دارد که از پرداخت مالیات معاف هستند:

  • شرکت های پذیرفته شده در بورس در صورت افزایش سرمایه از محل مطالبات سهامداران یا دریافت های نقدی از پرداخت حق تمبر معاف هستند.
  • شرکت های فعال در مناطق آزاد تجاری از تاریخ صدور پروانه به مدت پانزده سال از پرداخت حق تمبر معاف هستند.
  • تأسیس شرکت جدید یا افزایش سرمایه شرکت موجود تا سقف مجموع سرمایه‌های ثبت‌شده شرکت‌های ادغام یا ترکیب شده مشمول معافیت مالیات حق تمبر می‌شود.

چه نهادی اوراق مشمول حق تمبر را چاپ می‌کند؟

وزارت اقتصاد و دارایی مجوز چاپ اسنادی مانند سفته، برات، بارنامه و اوراق و سایر اسناد مشمول حق تمبر را دارد. این موسسه موظف است این مدارک را در اختیار متقاضیان قرار دهد و در مواردی که لازم بداند به جای الصاق و ابطال تمبر نسبت به اخذ حق تمبر برای صدور صورتحساب مالیاتی اقدام نماید.

جریمه حق تمبر

طبق ماده 51 قانون مالیات های مستقیم، جریمه عدم پرداخت حق تمبر دو برابر حق تمبر است. در واقع علاوه بر حق تمبر اولیه، متخلف باید دو برابر جریمه را نیز بپردازد.

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، دانستن قوانین مالیاتی بسیار مهم است و ندانستن این قوانین می تواند برای افراد و شرکت ها زیان آور باشد. بسیاری از تخلفات مالیاتی نیز ناشی از ناآگاهی از قوانین و تغییرات آن است که تسلط بر این قوانین می تواند دقت و سرعت اقدامات قانونی مربوط به محاسبه و پرداخت مالیات را افزایش دهد.

از آنجایی که اسناد و مدارک مهمی که جنبه حقوقی دارند باید با الصاق و ابطال تمبر احراز هویت شوند، در صورتی که اوراق و اسناد قانونی بدون حق تمبر باشد فاقد ارزش قانونی بوده و استفاده از این اسناد ممنوع و جرم محسوب می شود. بدین منظور در این مقاله سعی شده است قوانین مربوط به حق تمبر توضیح داده شود و میزان و نحوه اعمال این ضوابط مشخص شود تا تمامی مودیان بتوانند به راحتی مبلغ حق تمبر را محاسبه و پرداخت کنند.

مطالب مرتبط :   همه چیز در مورد سیستم اطلاعات منابع انسانی

سپیدار سیستم؛ ارائه‌کننده پیشرفته‌ترین نرم‌افزارهای حسابداری شرکتی و فروشگاهی در ایران

پیشنهاد ما این است که با استفاده از نرم افزار حسابداری شرکتی و فروشگاهی سپیدار سیستم، دقت و صحت در امور مالی کسب و کار خود را برای مدیریت هزینه های مالی خود دوچندان کنید.

سپیدار سیستم با ارائه نرم افزار حسابداری سپیدار با شعار «ساده و پایدار» به شرکت های بزرگ و کوچک کمک می کند تا شرکت خود را کاملاً هوشمندانه مدیریت کرده و به امور اقتصادی رسیدگی کنند. آریا تراز، نمایندگی سپیدار سیستم در اصفهان در سراسر کشور در این زمینه خدمات ارائه می دهد و تاثیر بسزایی در رشد و توسعه کسب و کار دارد. برای خرید نرم افزار حسابداری فروشگاهی و شرکتی دشت و سپیدار و یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مجموعه به صفحه اصلی سایت مراجعه و یا با کارشناسان آریا تراز تماس حاصل فرمایید.

شرکت آریا تراز نمایندگی فروش سپیدار سیستم و نرم افزار حسابداری سپیدار به همراه پشتیبانی و آموزش با مناسب ترین قیمت می باشد.

مقالات مرتبط

حسابداری انواع هزینه ها در شرکت های تولیدی+طبقه بندی هزینه های تولید 13 بهمن 1400

حسابداری انواع هزینه ها در شرکت های تولیدی+طبقه...

مخارج واقع شده جهت اداره امور و انجام فعالیت‌های شرکت که منافع آتی ندارد (برخلاف دارائی ها که انتظار می رود منافع آتی داشته باشند) را هزینه می‌نامند. هزینه به مخارجی گفته می‌شود که منافع آتی ندارد ولی برای تداوم...

مقالات ادامه مطلب
آموزش سیستم حقوق و دستمزد نرم افزار سپیدار 12 مرداد 1401

آموزش سیستم حقوق و دستمزد نرم افزار سپیدار

سیستم حقوق و دستمزد نرم افزار سپیدار چیست؟ حفظ اطلاعات پرسنلی، محاسبه حقوق و دستمزد ماهانه برای هر یک از کارکنان، ارتباط با سازمان تامین اجتماعی و امور مالیاتی از جمله وظایفی است که می توانیم در مورد حقوق و...

آموزش سپیدار, مقالات ادامه مطلب
امکانات کلیدی اکسل در حسابداری 23 شهریور 1401

امکانات کلیدی اکسل در حسابداری

کاربرد اکسل در حسابداری نظم و دقت اولین کلمه در چرخه حیات هر کسب و کاری است. امروزه با پیشرفت فناوری اطلاعات و علم حسابداری و همچنین استفاده گسترده از نرم افزارها در حسابداری، هر روز نرم افزارهای جدیدی به...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین