مالیات تکلیفی اجاره

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

مالیات تکلیفی اجاره
27 آذر 1401
useradmin
2073

یکی از مهم ترین انواع مالیات که بسیاری از صاحبخانه ها با آن مواجه هستند، مالیات تکلیفی اجاره است. در چنین مواردی، شخصی به عنوان صاحب کسب و کار، دفتر یا مکانی را برای انجام کار خود اجاره می کند. در این راستا قوانینی برای موجر و مستاجر تعیین می شود که مهمترین قانون آن مالیات تکلیفی اجاره است. در این مقاله از سری مقالات آموزش مالیاتی قصد داریم اطلاعاتی در مورد مالیات تکلیفی اجاره در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار دهیم.

مالیات تکلیفی اجاره چیست؟

بسیاری از مردم ممکن است ندانند که منظور از مالیات تکلیفی اجاره چیست. مالیات تکلیفی در واقع یکی از انواع مالیات هایی است که با توجه به درآمد افراد اخذ می شود. بر این اساس اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف به اخذ این مالیات از مودی هستند و سپس این مبلغ به سازمان امور مالیاتی واریز می شود. در واقع مالیات تکلیفی نوعی مالیات است که پرداخت آن بر عهده فرد مالیات دهنده نیست و توسط شخص دیگری پرداخت می شود.

مالیات تکلیفی اجاره، نحوه محاسبه، مهلت پرداخت و معافیت ها

برای بسیاری از افراد ممکن است این سوال پیش بیاید کهمالیات تکلیفی اجاره به عهده مالک یا مستاجر است.

بر طبق قانون؛ اگر ملک به شخصی اجاره داده شود، مالیات مالیات تکلیفی اجاره ملک سالانه توسط صاحبخانه پرداخت می شود. ذکر این نکته نیز ضروری است; اگر ملک به صورت رهن کامل اجاره داده شود، مستاجر طبق قانون مسئولیتی در قبال این نوع مالیات ندارد.

اما این نوع مالیات فقط از املاکی که توسط شخص حقوقی به اجاره داده می شود اخذ می شود و شخص حقوقی مستاجر باید مالیات ماهانه درآمد اجاره این ملک را حداکثر به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند. تا پایان ماه بعد به موجر تحویل داده می شود.

محاسبه مالیات تکلیفی اجاره سال ۱۴۰۱ + جدول محاسبه مالیات تکلیفی اجاره

در ماده 53 قانون مالیاتهای مستقیم، نحوه محاسبه مالیات تکلیفی اجاره به شرح زیر است: «درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می‌گردد، عبارت است از کل مال‌الاجاره، اعم از نقدی و غیرنقدی، پس از کسر ۲۵%، بابت هزینه‌ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره».

برای محاسبه مالیات تکلیفی اجاره،باید مبلغی که بابت اجاره پرداخت می‌شود را در %۷۵ ضرب کنید تا ۲۵ درصد بابت هزینه استهلاک از آن کم شود.. البته این محاسبه در صورتی است که صاحبخانه شما یک شخص حقوقی باشد.  در رابطه با شخص حقیقی باید مبلغ اجاره را در نرخ ماده ۱۳۱ ضرب نمایید که حالت پلکانی دارد. در حقیقت، این بدان صورت است که تا مبلغ ۵۰ میلیون تومان ۱۵ درصد، ۵۰ میلیون تومان بعدی ۲۰ درصد و میزان باقی‌مانده هر قدری که باشد ۲۵ درصد است.

نرخ مالیات بر درآمد اجاره ملک برای اشخاص حقوقی به‌صورت ثابت ۲۵ درصد در نظر گرفته شده است. اما این میزان برای اشخاص حقیقی فرق دارد و بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مشخص می‌گردد. جدول زیر محاسبه مالیات تکلیفی اجاره سال ۱۴۰۱ را نشان می‌دهد.

آیا مبلغ رهن در محاسبه مالیات تکلیفی اجاره منظور می‌گردد؟

در قانون مالیات در مورد دریافت مالیات تکلیفی اجاره چیزی ذکر نشده است. طبق ماده 54 قانون درآمد اجاره، مبنای اخذ مالیات، قرارداد جاری است اعم از اینکه قرارداد رسمی یا عادی باشد.

در صورتی که بین طرفین معامله قراردادی منعقد نشده باشد یا از انعقاد آن به طور کامل یا با رضایت خودداری کنند و یا مبلغ رهن مندرج در قرارداد کمتر از 80 درصد رقم اعلام شده در جدول املاک تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور باشد، مبلغ اجاره طبق جدول اجاره املاک محاسبه می شود.

حال زمانی که قرارداد اجاره، دارای مبلغ رهن بالا باشد و یا قرارداد رهن کامل را تعیین کنند، با توجه به مبنای حداقل ۸۰ درصدی در هر منطقه، «جدول ارزش اجاری املاک» محاسبه شده که در لینک زیر برای همه استان‌ها در دسترس است:

مالیات تکلیفی اجاره

مالیات تکلیفی اجاره اشخاص حقوقی

همان‌طور که قبلاً گفتیم در رابطه با مالیات تکلیفی اجاره اشخاص حقوقی، باید مبلغی که بابت اجاره پرداخت می‌شود را در %۷۵ ضرب کنید تا ۲۵ درصد بابت هزینه استهلاک از آن کم شود. به مبلغ باقی‌مانده مالیات تعلق می‌گیرد.

سایت مالیات تکلیفی برای اجاره

بسیاری از مردم نمی دانند که برای مالیات تکلیفی اجاره به کدام سایت مراجعه کنند.

برای این کار باید وارد سایت سازمان امور مالیاتی کشور شوید.
با ورود به سایت بر روی گزینه سیستم پرداخت مالیات الکترونیکی کلیک کنید.
در آنجا می توانید با وارد کردن کد ملی یا شناسه قبض، مالیات را پرداخت کنید.

قبضمالیاتی به صورت الکترونیکی است. برای ثبت نام می توانید به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید. اطلاعات و شماره تلفن خود را وارد کنید. سپس می توانید اطلاعات و صورت حساب مالیاتی خود را مشاهده کنید. در برخی موارد قبض و مبلغ سررسید از طریق پیامک برای شما ارسال می شود.

مهلت مالیات تکلیفی اجاره

برای بسیاری ممکن است این سوال پیش بیاید که موعد پرداخت مالیات چه زمانی است. این مالیات باید حداکثر تا پایان ماه بعد پرداخت شود. برای مثال اگر در آبان ماه اجاره را پرداخت کرده اید باید تا پایان ماه بعد یعنی آذرماه مالیات را پرداخت کنید. بنابراین مهلت پرداخت مالیات بر اجاره تا پایان ماه پس از اجاره بها می باشد.

جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره

در صورت عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره، فرد باید جرایم ذکر شده در ماده ۱۹۹ ق. م. م را پرداخت نماید. در حقیقت، هر شخص حقیقی یا حقوقی که مالیات را پرداخت نکند، علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت، باید حدود ده درصد از مالیات پرداخت نشده را در زمان تعیین شده و ۲.۵ درصد مالیات به‌ازای هر ماه که با تأخیر می‌دهد پرداخت نماید. از این رو، اگر مالیات تکلیفی اجاره پرداخت نشود، فرد مشمول جرایم ذکر شده در ماده ۱۹۹ خواهد شد.

سخن پایانی

مالیات تکلیفی در واقع نوعی مالیات است که افراد باید نسبت به اجاره ای که می پردازند به اداره مالیات بپردازند. بنابراین شرکت ها و بنگاه های اقتصادی می توانند در کار خود از مشاوران مالیاتی بهره مند شوند تا به بهترین نحو پیش بروند.

پرداخت مالیات تکلیفی به عهده مستأجر است.. بنابراین مستاجرین باید طبق مهلت قانونی این مالیات را پرداخت کنند. توجه داشته باشید که پرداخت مالیات تکلیفی به معنی پرداخت در تعهد مستأجر نیست. این بدان معنی است که مستأجر که خود یک شخص حقوقی است باید به‌عنوان نماینده سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات موجرش را در ازای مبلغ اجاره پرداختی محاسبه نماید و آن مبلغ را به‌جای موجر به اداره مالیات پرداخت نماید.

مقالات مرتبط

بخشودگی جرایم مالیاتی 26 تیر 1401

بخشودگی جرایم مالیاتی

انواع دیگر ضمانت اجرا شامل جرایم مالیاتی است. این جرایم بسته به نوع جرم در هر مورد متفاوت است و از آنها با عنوان «محرک فرار مالیاتی و پرداخت به موقع مالیات» یاد می شود. این نوع ضمانت اجرا معمولاً...

مقالات ادامه مطلب
دادرسی مالیاتی چیست و چگونه است 14 فروردین 1402

دادرسی مالیاتی چیست و چگونه است

دادرسی مالیاتی در طول سالیان متمادی در کنار تغییرات کوچک و بزرگی که در کسب و کار رخ داده است، دغدغه های صاحبان مشاغل نیز دستخوش تغییرات بسیاری شده است. تا چند دهه پیش، صاحبان مشاغل دغدغه های امروزی را...

مقالات ادامه مطلب
چه خطراتی امنیت فروشگاه اینترنتی را تهدید می‌کنند؟ 18 دی 1401

چه خطراتی امنیت فروشگاه اینترنتی را تهدید می‌کنند؟

امنیت فروشگاه اینترنتی در طول 10 سال گذشته، تعداد خرده فروشان آنلاین به طرز چشمگیری افزایش یافته است. این رشد را می توان مرتبط با بهبود زیرساخت اینترنت در کشورمان و همچنین شکل گیری الگوهای رفتاری جدید در بین مردم...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین