قواعد حسابداری

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

قواعد حسابداری
7 بهمن 1401
useradmin
1768

۴ قاعده مهم در حسابداری چیست؟

علاوه بر مفروضات محیطی در حسابداری، برای ثبت و گزارش گری مالی، به رهنمودها و دستور العمل های روشن‌تر و مشخص‌تری نیز نیاز می‌باشد. این دستور العمل ها که به قواعد حسابداری، مرسوم می‌باشند در مقایسه با مفروضات حسابداری، بیشتر جنبه اجرایی و کاربردی دارند.

قواعد حسابداری چیست؟ آموزش چهار قاعده حسابداری به زبان ساده

چارچوب اساسی و مهم حسابداری ابتدا با مفروضات شکل می گیرد و سپس توسط اصول حسابداری اعمال می شود. قواعد و دستورالعمل های حاکم بر اندازه گیری، ثبت، طبقه بندی و گزارش نتایج عملیات و رویدادهایی که بر یک واحد اقتصادی اثر مالی دارند، قواعد حسابداری نامیده می شوند. قواعد حسابداری اصولی هستند که نحوه اندازه گیری و تعیین سود و نحوه تعیین وضعیت مالی یک موسسه را تعیین می کنند. اکنون که با تعریف اصول حسابداری آشنا شدید، باید با چهار اصل اساسی حسابداری آشنا شوید.

قواعد اجرایی حسابداری

قواعد حسابداری عبارتند از: اصل بهای تمام شده، اصل تحقق درآمد، اصل انطباق و اصل افشای کامل در حسابداری که در این به طور مفصل به آنها خواهیم پرداخت.

مهمترین قواعد حسابداری

معرفی اصل افشای کامل در حسابداری

اصل افشای کامل در حسابداری ایجاب می کند که رویدادهای مالی مهم مرتبط با واحد تجاری به درستی و به طور کامل افشا شود. به طور کلی، ارائه هرگونه اطلاعات در مورد رویدادهای مالی در متن صورتهای مالی یا ضمائم از طریق یادداشت های توضیحی همراه با صورت های مالی که بتواند به طور منطقی بر تصمیم گیری آگاهانه استفاده کنندگان تأثیر بگذارد، قاعده افشا نامیده می شود.

مطالب مرتبط :   مدیریت زمان در حسابداری

اصل افشا در حسابداری به این معنا نیست که همه چیز باید افشا شود، بلکه در هنگام افشای اطلاعات، اولاً هزینه های تهیه و افشاء و ثانیاً مربوط بودن آن باید در نظر گرفته شود. اصل افشا با اجتناب مالیاتی رابطه متقابل دارد. به عبارت دیگر، هر چه کیفیت اطلاعات داخلی و کیفیت افشاء بهتر باشد، اجتناب مالیاتی بیشتر خواهد بود.

قواعد بهای تمام شده در حسابداری + مزایا و معایب این قاعده

بر اساس اصل بهای تمام شده، معاملات حسابداری به بهای تمام شده در تاریخ وقوع در دفاتر ثبت می شود. بهای تمام شده هر دارایی، ارزش مبادله پولی آن دارایی در تاریخ تحصیل است. بدهی ها نیز معادل مبادله نقدی جاری است که به عنوان بدهی مفروض اندازه گیری و ثبت می شود.

در صورتی که دارایی از طریق مبادلات غیر پولی در اختیار واحد تجاری قرار گیرد، ارزش عادی دارایی تحصیل شده به صورت رایگان نیز ارزش عادی (منصفانه) دارایی مشابه در بازار در زمان انتقال مالکیت است.

به عبارت دیگر، ساده ترین پاسخ به اصل بهای تمام شده تاریخی، انعکاس دارایی ها به بهای تمام شده تاریخی در ترازنامه پایان سال است، نه ارزش فعلی آنها. در زیر مزایا و معایب اصل هزینه را ارائه می کنیم.

معایب اصل بهای تمام شده تاریخی

  • تغییرات ارزش دارایی ها در طول سال های متمادی در نظر گرفته نمی شود.
  • تغییرات ارزش پول در زمان مورد توجه قرار نمی گیرد.

مزایای روش بهای تمام شده تاریخی

  • واقعی و قابل اتکا است.
  • نشان دهنده ارزش متعارف دارایی در تاریخ تحصیل است.
  • قابل رسیدگی و ردیابی است.

اصل تطبیق هزینه ها با درآمد (اصل تطبیق در حسابداری)

بر اساس اصل مقایسه پذیری در حسابداری، هزینه های انجام شده برای ایجاد درآمد باید در صورت دوره ای که در آن درآمد حاصل شده است منظور شود. به عبارت دیگر، سود هر دوره، تفاوت بین درآمد کسب شده و هزینه های انجام شده برای کسب درآمد همان دوره است. بر اساس اصل تطبیق هزینه ها با درآمدها، بسیاری از هزینه های انجام شده در دوره جاری به دلیل وجود منافع آتی به عنوان دارایی در دفاتر حساب ها و صورت های مالی گزارش می شود. در یک تعریف ساده تر از اصل هزینه به درآمد، ما باید درآمد را در دوره ای که در آن به دست آمده است شناسایی کنیم و هزینه های متحمل شده برای کسب آن درآمد را در همان دوره واجد شرایط بودن شناسایی کنیم.

مطالب مرتبط :   کدینگ حسابداری

اصول تشخیص هزینه عبارتند از:

علیت مستقیم بین درآمد و هزینه
توزیع منطقی و سیستماتیک
تشخیص بلادرنگ (تسریع در تشخیص)
هزینه های بدون منافع حال و آینده (زیان)

علیت مستقیم بین درآمد و هزینه در اصل تقابل

برخی از هزینه ها رابطه علت و معلولی مستقیمی با درآمد شناسایی شده دوره مالی واحد سودده دارند، بنابراین به موازات تحقق درآمد، دارایی های مصرف شده به عنوان هزینه شناسایی می شود.

مثال: هزینه بازاریابی نماینده فروش، هزینه بسته بندی، هزینه کالای فروخته شده، هزینه حمل و نقل و جابجایی.

توزیع منطقی و سیستماتیک بر اساس اصل مقایسه پذیری در حسابداری

اگر در برخی موارد استفاده از یک دارایی بیش از یک دوره حسابداری به طول انجامد و هیچ رابطه علت و معلولی مستقیم و آشکاری بین رویداد مخارج و درآمد خاص و خروج بخشی از بهای تمام شده دارایی وجود نداشته باشد. نقش کلیدی در ایجاد درآمد در چندین دوره. در چنین شرایطی، کل هزینه‌های بین دوره‌های مالی که از آن سود انتظار می‌رود، به صورت منطقی، منظم و سیستماتیک تجزیه می‌شود. به عنوان مثال: هزینه های استهلاک دارایی های ثابت، هزینه های آب و برق تجهیزات ثابت، هزینه های اجاره، هزینه های بیمه.

اصل تطبیق درآمد و هزینه و شناسایی فوری (تسریع در شناسایی)

در صورتی که رابطه مستقیم و آشکاری بین بهای تمام شده و درآمد مشخص وجود نداشته باشد و هزینه های بیان شده در دوره جاری هیچگونه منافع آتی نداشته باشد و صرفاً منافع اقتصادی دوره جاری را می توان انتظار داشت، علاوه بر این، رابطه بین هزینه ها و موارد شناسایی شده وجود دارد. درآمد مربوط به یک دوره زمانی خاص است، در چنین شرایطی کل هزینه های انجام شده در زمان واقعی را به عنوان هزینه های دوره شناسایی می کنیم. مثال: حقوق پرداختی به مدیران و کارکنان اداری، هزینه های ناشی از دعاوی حقوقی.

هزینه های بدون منافع (زیان) فعلی و آتی با اصل انطباق

هزینه ای که تعیین رابطه آن با دوره یا دوره های مختلف غیرممکن است و انتظار منافع فعلی و آتی برای آن غیرقابل تصور است. در چنین شرایطی این هزینه به عنوان زیان دوره جاری شناسایی و از درآمد دوره جاری کسر می شود. مثال: جریمه های پرداخت شده، خسارت مالی ناشی از حوادث غیر مترقبه. برای دریافت نکات مهم مالیاتی در مورد اصل انطباق حسابداری، باید بخش های 147 و 148 قانون مالیات های مستقیم را مطالعه کنید.

مطالب مرتبط :   ثبت سند در نرم افزار حسابداری سپیدار

اصل رعایت در حسابداری

اصل تحقق درآمد، از قواعد حسابداری

قاعده کلی این است که درآمد باید زمانی ثبت شود که به دست آمده است، نه قبل از آن. قانون کلی برای شناسایی درآمد این است که باید قابل اندازه گیری، مرتبط و قابل اعتماد باشد. به عبارت دیگر، بر اساس اصل تحقق درآمد، درآمد باید بلافاصله پس از تحقق شناسایی شود، نه هنگام دریافت وجه نقد.

بر اساس اصل درآمد، سه شرط زیر برای ثبت درآمد باید رعایت شود:

عملیات کسب درآمد به پایان رسیده است.
میزان درآمد را می توان به طور معقول و قابل اعتماد اندازه گیری کرد.
امکان جمع آوری آن کاملاً قطعی است.

پنج روش تشخیص درآمد

روش فروش: درآمد در مرحله فروش ثبت می شود.

روش جمع آوری: فقط زمانی استفاده می شود که دریافت وجوه نامشخص باشد. در این روش فروشنده باید منتظر پرداخت باشد تا درآمد را ثبت کند. این روش محافظه کارانه ترین روش شناسایی درآمد محسوب می شود.

روش پرداخت: این روش نوعی مجموعه است که برای فروش نقدی استفاده می شود. در این روش، سود تحقق نیافته (بهای تمام شده کالای فروخته شده – درآمد فروش) به تدریج با جمع آوری وجه نقد ثبت می شود.

روش تکمیل کار: برای کارها و خدماتی که سال ها طول می کشد و با توجه به زمان ثبت درآمد، محافظه کارانه ترین شکل این است که تمام درآمدها در زمان اتمام کار ثبت می شود.

روش درصد تکمیل کار (درصد پیشرفت کار): این روش برای کارها و خدمات طولانی مدت نیز می باشد. بر اساس درآمد به تدریج با انجام کار شناسایی می شود. بنابراین، نرخ تکمیل پروژه هر سال (با مقایسه هزینه های انجام شده در طول سال با کل هزینه های تکمیل شده) ارزیابی می شود و نرخ درآمد بر این اساس شناسایی می شود. این روش زمانی مناسب است که بتوان درصد کار انجام شده را به صورت دوره ای مشاهده کرد. اگر می خواهید با اصول حسابداری بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم مقاله اصول و مفروضات حسابداری را مطالعه کنید.

اگر در مورد قواعد حسابداری سؤالی دارید، از ما بپرسید!

در این مقاله در مورد قواعد حسابداری و تعریف اصول حسابداری صحبت کردیم. اگر هنوز در مورد چهار اصل حسابداری، اصل درآمد، اصل هزینه، اصل انطباق و اصل افشا سوالی دارید، در این صفحه برای ما کامنت بگذارید. اگر به دنبال نرم افزار حسابداری برای مدیریت بهتر عملیات مالی و پیاده سازی اصول حسابداری هستید، کافیست با آریا تراز تماس بگیرید.

۰۳۱۳۵۵۵۴۵۴۵- ۰۳۱۳۵۵۵۴۵۴۶

مقالات مرتبط

ثبت سند در نرم افزار حسابداری سپیدار 20 تیر 1401

ثبت سند در نرم افزار حسابداری سپیدار

این بخش از نرم افزار عمدتاً توسط حسابداران و مدیران مالی استفاده می شود زیرا به اطلاعات حسابداری کامل نیاز دارد. برای استفاده از گزارش های حسابداری مانند ترازنامه، صورت سود و زیان و … اسناد حسابداری که به دو...

آموزش سپیدار, حسابداری, مقالات ادامه مطلب
درآمد عملیاتی در حسابداری 13 تیر 1401

درآمد عملیاتی در حسابداری

درآمد افزایش حقوق صاحبان سرمایه است مگر در مواردی که مربوط به درآمد صاحبان سرمایه باشد. مفهوم درآمد شامل درآمد عملیاتی و غیرعملیاتی می شود. درآمد عملیاتی درآمدی است که از فعالیت های اصلی و مستمر واحد تجاری حاصل می...

حسابداری, مقالات ادامه مطلب
کدینگ حسابداری 13 تیر 1401

کدینگ حسابداری

شرکت آریا تراز فرداد درمورد کدینگ حسابداری و با استفاده از نرم افزار حسابداری میخواهد به شما ارائه دهد. شما همینطور میتوانید با خرید بسته نرم افزار حسابداری سپیدار از خدمات کدینگ حسابداری بهرمند شوید. کدینگ حسابداری با استفاده از...

حسابداری, مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین