آموزش حسابداری کالای امانی به زبان ساده

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

آموزش حسابداری کالای امانی به زبان ساده
10 شهریور 1401
useradmin
2482

آموزش حسابداری برای کالای امانی

در این مقاله از سری مقالات آموزش حسابداری در مورد کالاهای امانی و آموزش حسابداری کالای امانی با شما صحبت می کنیم. اما ابتدا باید در مورد مفهوم کالاهای امانی و نحوه محاسبه آنها در حسابداری صحبت کنیم. در این حوزه مفهومی به نام حق‌العمل‌کاری نیز وجود دارد که به بررسی آن نیز خواهیم پرداخت. در آخر نحوه ثبت کالای امانی در سیستم حسابداری را به شما آموزش می دهیم. پس ما را تا پایان این مقاله دنبال کنید.

کالای امانی چیست؟
برخی از واحدهای تجاری به منظور گسترش بازارهای خود و بهره مندی از محل کار همکاران، بخشی از کالاهای خود را به عنوان «کالای امانی» برای نمایندگی های دیگر ارسال می کنند که به آنها حق‌العمل‌کار می گویند. شخص حق‌العمل‌کار نیز توسط شخص آمر برای فروش این محصول و اخذ درصد توافقی از محل فروش محصولات نمایندگی می شود. واژه آمر  در اصطلاح به شخص ارسال کننده کالا و صاحب کالا اطلاق می شود و در مقابل او حق عمل کار که کالای امانی را می پذیرد وجود دارد که در ازای دریافت درصد از فروش، کالا را به فروش برساند.

کاملاً واضح است که کالای امانی تا زمان فروش متعلق به صاحب کالا است و در موجودی کالای وی منظور می شود و باید به عنوان یک قلم جداگانه در ترازنامه نشان داده شود و باید تحت عنوان کالای امانی به قیمت تمام شده (شامل هزینه حمل و ارسال کالا، بسته بندی و تخلیه و …) به دیگران فروخته شود.

مطالب مرتبط :   کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری و امور مالی

نکته: دسته ای دیگر از کالاها هستند که به آنها نیز امانی می گویند اما به دلیل کمبود جا در انبارهای خارجی نگهداری می شوند و یا برای مدت معینی به دیگران سپرده می شوند. این موضوع با کالاهای امانی ذکر شده متفاوت است.

تفاوت بین فروش عادی و فروش امانی در حسابداری کالای امانی

تفاوت مهم بین فروش عادی و امانی این است که فروش عادی به‌محض انجام شدن فروش، خریدار مالک کالا می‌گردد، این در صورتی است که در کالای امانی با این که آمر، کالا را به‌منظور فروش جهت حق‌العمل‌کار می‌فرستد، اما تا زمانی که کالای ارسالی به فروش نرسد، همچنان مالک کالای ارسالی باقی می‌ماند.

در عین حال، در دفاتر ارسال کننده کالای امانی، در پایان دوره مالی و در زمان تهیه صورت های مالی، مقدار کالایی که به صورت حق کمیسیون موجود است و هنوز فروخته نشده است، باید به موجودی کالاهای موسسه ارسال کننده کالا به قیمت تمام شده اضافه شود.

ورشکستگی حق العمل کار مسئله بزرگ بعدی است. اگر این مشکل برای گیرنده کالا یا حق‌العمل‌کار پیش بیاید، آمر یا فرستنده کالا می تواند مستقیماً کالای خود را پس بگیرد و و حال اگر به‌جای ارسال کالا به طور امانی مستقیماً و به طور عادی به او فروخته بود، نمی‌توانست چنین کاری را انجام دهد، بلکه می‌بایست همانند مابقی طلبکاران اقدام نموده، و احیاناً چند درصدی از طلب خود را وصول نماید.

در پایان دوره مالی چه اتفاقی برای کالاهای امانی می افتد؟

در پایان دوره مالی و هنگام تهیه صورت های مالی در دفاتر ارسال کننده کالای امانی، مقدار کالایی که نزد پیمانکار است و فروخته نشده است باید به موجودی کالا به قیمت تمام شده اضافه شود.

مطالب مرتبط :   حق اولاد چیست و چطور محاسبه می‌شود؟

آیا امکان ثبت کالای امانی در قسمت دارایی وجود دارد؟

در مورد کالاهای امانی، طبق ترتیبات بین طرفین معامله؛ در صورت فروش کالا، درصدی از فروش باید به شرکت پرداخت شود و در صورت عدم فروش کالا، کالا در دست حق العمل کار باقی می ماند. به همین دلیل است که کالاهای امانی موجودی محسوب نمی شوند و تحت عنوان کالای امانی در انبار باقی می مانند.

بسیاری از کالاهای فروش در انبار موجود است و جزء دارایی های شرکت محسوب می شود. اما ملی کالای امانی به‌عنوان یک حساب واسطه است و در قسمت دارایی قابل ثبت نیست زیرا اصلا خریدی انجام نشده است. حتی اگر خرید به صورت نسیه انجام شود، می توان آن را در دارایی ثبت کرد و در ازای آن بدهی ایجاد کرد، اما در مقابل کالای امانی چیزی ایجاد نمی شود.

تبصره : حق‌العمل‌کاران برای حفظ کالا و ادامه فروش آن مبلغی را به عنوان کارمزد یا حق الزحمه از صاحب و فرستنده کالا دریافت می کنند.

فرآیند حسابداری برای کالاهای امانی چگونه است؟

برای آموزش سوابق حسابداری، باید توجه داشته باشید که منظور شما از کالاهای امانی کدام یک از موارد زیر است:

  1. کالایی که به‌منظور فروش در اختیار حق‌العمل‌کار قرار گرفته است
  2. کالایی که به علت کمبود جا و مکان و برای نگهداری در مدت‌زمان خاص در اختیار دیگری قرار گرفته است
آموزش حسابداری برای کالاهای امانی

اگر منظور حالت اول باشد ثبت حسابداری آن باید به این شکل باشد. در واقع مراحل حق‌العمل‌کاری به این شرح است:

اگر منظور مورد دوم است، حسابداری به شرح زیر است:

مطالب مرتبط :   چگونه مهارت های حسابداریتان را ارتقا دهید؟
آموزش حسابداری برای کالاهای امانی

در این صورت اطلاعات آماری آنها فقط باید در حساب های انتظامی و در صورت برگشت از حساب ها کسر شود. در این بخش ثبت های حسابداری را به شما آموزش می دهیم:

سپیدار سیستم؛ ارائه‌کننده پیشرفته‌ترین نرم‌افزارهای حسابداری شرکتی و فروشگاهی در ایران

پیشنهاد ما این است که با استفاده از نرم افزار حسابداری سپیدار سیستم، دقت در امور مالی کسب و کار خود را برای مدیریت هزینه های مالی خود دوچندان کنید. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان آریا تراز نمایندگی سپیدار سیستم در اصفهان تماس بگیرید. همکاران ما آماده پاسخگویی به سوالات شما خواهند بود.

مقالات مرتبط

هزینه معوق چیست؟ چه زمانی ثبت میشود؟ 19 اردیبهشت 1403

هزینه معوق چیست؟ چه زمانی ثبت میشود؟

هزینه معوق مسئله هزینه ها، به ویژه هزینه های معوق، همیشه برای هر کسب و کاری مهم است. هم باید محاسبه هزینه ها در نظر گرفته شود و هم برخی مسائل حسابداری و ثبتی به دقت در نظر گرفته شود....

مقالات ادامه مطلب
برنامه حسابداری فروشگاه 29 دی 1401

برنامه حسابداری فروشگاه

ویژگی بهترین برنامه حسابداری فروشگاه چیست؟ مدیریت مالی کسب و کار و استفاده از یک برنامه حسابداری فروشگاهی این روزها به یکی از دغدغه های اصلی مدیران و صاحبان مشاغل تبدیل شده است. راه های زیادی برای مدیریت امور مالی...

مقالات ادامه مطلب
پروانه کسب 1 فروردین 1402

پروانه کسب

پروانه یا جواز کسب چیست؟ مراحل اخذ آن چگونه است؟ در چند سال اخیر شاهد هستیم که تب کسب و کار اخذ پروانه کسب در کشور ما بسیار داغ شده است. البته شرایط اقتصادی کشور نیز در این امر بی...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین