اشخاص حقیقی و حقوقی چه کسانی هستند؟

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

اشخاص حقیقی و حقوقی چه کسانی هستند؟
22 شهریور 1401
useradmin
2013

اشخاص حقیقی و حقوقی اصطلاحاتی نیستند که فقط در امور حسابداری بشنویم، بلکه این اصطلاحات در بحث های مختلف به ویژه مباحث حقوقی کاربرد فراوانی دارند. اگر بخواهیم به دو مورد از پرکاربردترین اصطلاحات حسابداری نگاهی بیاندازیم، باید به اصطلاحات اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی بپردازیم. چه موضوع مالیات، بیمه، حقوق و دستمزد، شرکت های سهامی و یا هر موضوع دیگری باشد، در نهایت نامی برای این عبارات خواهیم شنید. اما بسیاری از افرادی که با این اصطلاحات آشنا هستند، با آنها آشنایی ندارند، بنابراین تعاریف اشتباهی از این اصطلاحات در ذهن آنها شکل می گیرد.

در این مقاله قصد داریم توضیحات لازم را در خصوص موضوع برای اشخاص حقوقی و حقیقی ارائه دهیم. در پایان این مقاله آگاهی کافی در این مورد خواهید داشت و هر جا که استفاده از این عبارات را مشاهده کردید با تعریف دقیق و صحیح تری به موضوع توجه خواهید کرد.


افراد حقیقی چه کسانی هستند؟

شخص حقیقی که می توان او را شخص طبیعی نیز نامید، یکی از افراد جامعه است که شخصیتی در نوع خود دارد و بر اساس فردیت خود دارای حقوق و تکالیفی است. هر انسانی یک شخص واقعی است. بزرگ یا کوچک بودن این شخص فرقی نمی کند، در هر صورت این شخصیت می تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم به حقوق و تکالیف خود عمل کند. با این حال، هر فردی که در یک جامعه زندگی می کند، شخصیت حقیقی دارد.

اشخاص حقیقی مدت دار هستند؟

اشخاص حقيقي مدت دارند ولي مدت فعاليت آنها از بدو تولد شروع مي شود و با فوت آنها خاتمه مي يابد. ناگفته نماند که با فوت انسان حقوق او نیز ساقط می شود و دیگر حق و تکلیفی ندارد.

اشخاص حقیقی و حقوقی

اشخاص حقوقی چه کسانی هستند؟

اما شخصیت حقوقی اثر تجاری دارد. در اکثر کشورهای دنیا و قوانین مربوط به آن کشورها، هر شرکت، موسسه یا سازمانی اعم از انتفاعی یا غیرانتفاعی یک شخصیت حقوقی محسوب می شود. شخصیت در نظر گرفته شده در شرکت ها و موسسات جدا و مستقل از شخصیت مالک یا شرکای یک شرکت تلقی می شود. این استقلال در شرکتهای سهامی پر رنگتر و در شرکتهای کوچک و انفرادی کمتر مشخص است.
قرارداد مشارکت شخصیت حقوقی را مشخص می کند و این شخصیت حقوقی جدا از شرکا است. انسان ها برای انجام فعالیت های خود در طول زندگی باید جامعه ای تشکیل دهند و با دیگران همکاری کنند. به دلیل پیچیدگی جوامع انسانی، قانون شخصیت مستقل برای این گروه ها و جوامع نشان می دهد که تجمع این افراد در کنار هم می تواند حقوق خود را داشته باشد.

مطالب مرتبط :   مرخصی استعلاجی

تکلیف ماهیت اشخاص حقوقی چیست؟

ماهیت اشخاص حقوقی مدت ها مورد بحث بوده است. برخی حقوقدانان معتقدند که شخصیت حقوقی در واقع وجود ندارد و فقط اشخاص فیزیکی (حقیقی) می توانند حقوق و تکالیفی را برای خود متصور شوند. آنها معتقدند که مالکیت انواع مختلفی دارد و یکی از آنها مالکیت مشترک است. این دسته از افراد ماهیت اشخاص حقوقی را به گونه ای می بینند که شخص حقوقی در واقع مجموعه ای از حقوق مالکان نسبت به چیزی است که اصول حقوقی خاصی نیز بر آن اعمال می شود.

تفاوت بین اشخاص حقیقی و حقوقی

اشخاص حقیقی و حقوقی دارای تفاوت های واضحی هستند که با توجه به این تفاوت ها می توانید به راحتی هویت آنها را تشخیص دهید. در قسمت زیر به برخی از تفاوت های این دو شخصیت از نظر حقوقی اشاره می کنیم:

  • افراد حقیقی دارای آدرس محل سکونت ثابت هستند، اما شرکت های حقوقی در مجموعه ای از قراردادهای مختلف و همچنین دفاتر و اسناد مربوط به شرکت حضور دارند.
  • افراد حقیقی با مرگ از بین می روند و تمام حقوق خود را از دست می دهند. اما اشخاص حقوقی با مرگ هیچ فردی از بین نمی روند و به حیات خود ادامه می دهند.
  • اشخاص حقیقی دارای جسم و ماهیت فیزیکی هستند ولی اشخاص حقوقی فرضی و اعتباری بوده و بر اساس عقود تأسیس و منحل می شوند.
  • حقوق و تعهدات اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است.


انواع شخصیت حقوقی

انواع اشخاص حقوقی شامل موارد زیر است:

  • شرکت های تجاری
  • موسسات غیر تجاری


شرکت های تجاری

آن دسته از اشخاص حقوقی هستند که به منظور کسب سود برای یک فرد یا گروه ایجاد می شوند. این شرکت ها انواع مختلفی دارند که در قسمت بعدی به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  • شرکت های دولتی و خصوصی
  • شرکت های تضامنی
  • شرکت های با مسئولیت محدود
  • شرکت های مختلط غیر سهامی
  • شرکت های مختلط سهامی
  • شرکت های نسبی
  • شرکت های تعاونی تولید و مصرف
مطالب مرتبط :   مدیریت نقدینگی برای مدیران


موسسات غیر تجاری

طبق ماده 1 آیین نامه اصلاحی ثبت شرکت ها، مؤسسات غیرتجاری برای مقاصد غیرتجاری از قبیل امور ادبی، خیریه و مانند آن تأسیس می شوند.


اشخاص حقیقی و حقوقی در حسابداری

پس از توضیح در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی و تفاوت آنها این سوال در ذهن هر حسابداری ایجاد می شود که آیا حسابداری برای اشخاص حقیقی و حقوقی تفاوتی دارد؟ به طور کلی، بین گزارش این دو نوع شخصیت تفاوتی وجود ندارد. یعنی برای انجام امور حسابداری خود از اصول، استانداردها و فرآیندهای رایج حسابداری استفاده می شود.

اما در یک مورد، قوانین مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است و حسابدار و مدیر مالی باید تفاوت آنها را بدانند. در ادامه در مورد این تفاوت بیشتر توضیح خواهیم داد.

تفاوت بین مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی

قوانین مالیاتی اشخاص حقیقی بسیار ساده تر از قوانین مالیاتی اشخاص حقوقی هستند. در قانون مالیات های مستقیم، مالیات بر اشخاص حقیقی به 3 دسته تقسیم می شود. تنها کسب و کارهایی که در گروه اول قرار می گیرند ملزم به تهیه دفاتر قانونی هستند. به همین دلیل می توان گفت که تعهدات مالیاتی اشخاص حقیقی بسیار کمتر از اشخاص حقوقی است.

علاوه بر این، همه اشخاص حقیقی تا سقف معینی از مالیات بر درآمدی که دریافت می کنند معاف هستند. اما اشخاص حقوقی چنین استثنایی ندارند. حسابرسان مالیاتی نیز حساسیت بیشتری نسبت به اسناد و دفاتر حسابداری قانونی اشخاص حقوقی دارند. بنابراین حسابداران شرکتی باید مهارت های بالاتری داشته باشند و از قوانین مالیاتی آگاهی کامل داشته باشند.

اشخاص حقیقی و حقوقی در قانون تجارت

بر اساس ماده 1 قانون تجارت، هر شخصی که به خرید و فروش کالا مشغول باشد، شخص حقیقی شناخته می شود. طبق ماده 588 قانون تجارت، اشخاص حقوقی نیز می توانند تاجر باشند، زیرا شرکت می تواند به عنوان شخص حقیقی اقدام به برنامه ریزی و خرید و فروش کند. طبق ماده 20 قانون تجارت، هر 7 نوع شرکتی که دارای شخصیت حقوقی هستند و در بالای این مقاله به آنها اشاره کردیم، به عنوان اشخاص حقیقی مشمول قانون تجارت هستند. این بدان معنی است که کلیه قوانین تجاری به طور یکسان برای اشخاص حقیقی و حقوقی قابل اجرا است.

اشخاص حقیقی و حقوقی در بورس

در دنیای بورس، تفاوت های زیادی بین اشخاص حقیقی و حقوقی وجود دارد. در بورس هر شخص حقیقی می تواند با مدارک هویتی خود در بورس شرکت کند، کد سهامداری بگیرد، سرمایه گذاری کند، سهام بخرد و به عنوان شخص حقیقی شناخته شود.

مطالب مرتبط :   ویژگی های حسابدار موفق

اما نحوه فعالیت اشخاص حقوقی در بورس با اشخاص حقیقی متفاوت است. خرید سهام از یک شخص حقوقی و تملک آن با خرید و مالکیت سهام از یک شخص متفاوت است. همچنین شخص حقوقی در بورس شرکتی است که دارای شماره ثبت، نام تجاری، کد شناسایی، تاریخ ثبت، کد اقتصادی، موضوع فعالیت و روزنامه رسمی باشد.

تفاوت اشخاص حقیقی و حقوقی در مسائل کیفری
همانطور که شخص حقیقی با ارتکاب جرم مجازات می شود، شخص حقوقی نیز با ارتکاب جرم مجازات می شود. بدیهی است محکومیت شخص حقوقی مانع از مجازات شخص حقیقی نخواهد شد.

به موجب قانون، بر حسب شدت جرم ارتکابی و خسارات وارده بر آن، مجازاتهای زیر برای شخص حقوقی در نظر گرفته می شود:

  • فسخ شخصیت حقوقی
  • مصادره اموال یک شخص حقوقی
  • ممنوعیت فعالیت حرفه ای یا عمومی یک شخص حقوقی
  • ممنوعیت دائمی فعالیت حرفه ای یا عمومی
  • ممنوعیت دعوت عمومی برای افزایش سرمایه به مدت 5 سال یا دائم
  • ممنوعیت صدور برخی اسناد تجاری به مدت حداکثر 5 سال
  • جریمه
  • انتشار حکم از طریق رسانه ها

جزای نقدی اشخاص حقوقی کیفری حداقل دو برابر و حداکثر چهار برابر مبلغی است که برای ارتکاب همان جرم توسط اشخاص حقیقی در قانون تعیین شده است.

انحلال یک شخص حقوقی در صورتی انجام می شود که این شخص حقوقی اساساً به منظور ارتکاب جرم ایجاد شده باشد یا از هدف اصلی خود منحرف شده باشد و فعالیت خود را تغییر داده و منحصراً به منظور ارتکاب جرم کار کرده باشد.

در خاتمه پیشنهاد می کنیم با نرم افزار حسابداری بازرگانی سپیدار آشنا شوید. این نرم افزار در حال حاضر بهترین و جامع ترین نرم افزار در این زمینه می باشد و امکانات کامل باعث شده تا رضایت مشتریان از این نرم افزار حفظ شود.

سپیدار سیستم با ارائه نرم افزار حسابداری سپیدار با شعار «ساده و پایدار» به شرکت های بزرگ و کوچک کمک می کند تا شرکت خود را کاملاً هوشمندانه مدیریت کرده و به امور اقتصادی رسیدگی کنند. آریا تراز، نمایندگی سپیدار سیستم در اصفهان در سراسر کشور در این زمینه خدمات ارائه می دهد و تاثیر بسزایی در رشد و توسعه کسب و کار دارد. برای خرید نرم افزار حسابداری فروشگاهی و شرکتی دشت و سپیدار و یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مجموعه به صفحه اصلی سایت مراجعه و یا با کارشناسان آریا تراز تماس حاصل فرمایید

شرکت آریا تراز نمایندگی فروش سپیدار سیستم و نرم افزار حسابداری سپیدار به همراه پشتیبانی و آموزش با مناسب ترین قیمت می باشد.

مقالات مرتبط

معادله حسابداری چیست؟ 28 فروردین 1401

معادله حسابداری چیست؟

این مقاله به این پرسش که معادله حسابداری چیست پاسخ میدهد و همچنین فرمول های لازم برای محاسبه آنمعادله حسابداری و فرمول آن(Accounting Equation) فرمول معادله حسابداری که به عنوان معادله ترازنامه نیز شناخته می شود، دارایی ها = بدهی...

مقالات ادامه مطلب
پایه مالیاتی چیست؟ 10 اردیبهشت 1402

پایه مالیاتی چیست؟

مالیات هزینه ای است که اشخاص حقیقی و حقوقی باید برای تامین هزینه های مختلف عمومی و دولتی پرداخت کنند. در واقع مالیات بخشی از درآمد و ثروت ما به عنوان اعضای جامعه است که باید برای حمایت از منافع...

مقالات ادامه مطلب
همه چیز در مورد دریافت وام بر روی کارتخوان 2 بهمن 1402

همه چیز در مورد دریافت وام بر روی...

وام بر روی کارتخوان کارتخوان یکی از ابزارهای مهم و ضروری برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ است. این دستگاه علاوه بر تسهیل در پرداخت نقدی، امکان دریافت وام را به صاحبان مشاغل می دهد. وام کارتخوان یکی از...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین