تعریف قرارداد کار و آشنایی با انواع قرارداد کار

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

تعریف قرارداد کار و آشنایی با انواع قرارداد کار
29 آبان 1401
useradmin
1894

قرارداد کار

اگر قرار باشد اولین درس از دنیای کسب و کار و تجارت را مطرح کنیم، این درس در مورد قرارداد کار خواهد بود. قرارداد کار و مسائل مربوط به آن از معدود مواردی است که همه باید در دنیای تجارت اطلاعات کافی در مورد آن داشته باشند. چه یک کارگر، یک کارمند دولت، یک صاحب کسب و کار و یا در غیر این صورت مرتبط با کسب و کار، باید اطلاعات کافی در مورد قرارداد کار داشته باشید.

قرارداد کار مهمترین عامل اعتماد و اطمینان کارگران، کارمندان و کارفرمایان است. با یک قرارداد کاری مشخص، می توانیم اطمینان حاصل کنیم که نیروی کار انگیزه بیشتری برای تمرکز بر وظایف خود دارند. انعقاد قرارداد کار کاملاً به نفع هر دو طرف است. عدم استفاده از قرارداد کار می تواند مشکلات زیادی را برای هر دو یا یکی از طرفین به همراه داشته باشد.

مهمترین چیز در مورد قراردادهای کاری این است که بسیاری از افراد فکر می کنند که در مورد این موضوع اطلاعات کافی دارند، اما احتمالاً اینطور نیست. در این مقاله به مهم ترین نکات و توضیحات لازم در رابطه با قرارداد کار می پردازیم. در پایان این مقاله، هر آنچه را که به عنوان یکی از طرفین قرارداد باید بدانید، یاد خواهید گرفت.


قرارداد کار چیست؟

در ماده 7 قانون کار آمده است که قرارداد کار قراردادی شفاهی یا کتبی است که به موجب آن کارگر یا کارمند در قبال دریافت حق الزحمه برای مدت موقت یا غیر معین کاری را برای کارفرما انجام می دهد.

کلیه قراردادهای کاری دو طرفه است. یک طرف این قرارداد کارفرما و طرف دیگر کارمند است. در قراردادهای کار، کارفرما می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد، اما در سمت انجام دهنده کار که کارگر یا کارمند است، باید شخص حقیقی یعنی انسان وجود داشته باشد. قرارداد کار یک قرارداد غیر رسمی محسوب می شود.

در تعریفی که در ماده 7 قانون کار در مورد قرارداد کار آمده است، کلمه کارگر به معنای فرد، انسانی است که در ازای کار، حق الزحمه دریافت می کند و روزانه، ماهانه یا هفتگی آن را دریافت می کند. او کار را از طرف کارفرما انجام می دهد. طبق آنچه عموماً پذیرفته شده است، به کارمندان شرکت های خصوصی، کارمند نیز گفته می شود، اما از نظر حقوقی، هر شخصی که کارمند دولت باشد، کارمند است و هرکس برای دولت کار نکند، مشمول قانون کار و کارگر محسوب می شود.

مطالب مرتبط :   شرکت های مشمول حسابرسی در سال 1401

بنابراین در ادامه مقاله هرجا کارگر ذکر شده به معنای طرف قرارداد (شخص حقیقی) است که می تواند کارگر، کارمند شرکت های خصوصی و یا … باشد.


انواع قراردادهای کار

قرارداد کار را می توان از چند طریق طبقه بندی کرد. اگر بخواهیم به صورت کلی توضیح دهیم، قراردادها را می توان از نظر نوع استخدام و مدت انجام کار طبقه بندی کرد. در زیر انواع قراردادهای کار را ارائه کرده و برای هر کدام توضیحات مختصری ارائه می کنیم.

در ضمن پیشنهاد می کنیم مقاله حسابداری تولید را مطالعه فرمایید. این مقاله همه چیز را در مورد حسابداری برای شرکت های تولیدی توضیح می دهد.

انواع قراردادهای کار نسبت به نوع رابطه استخدامی

در مورد نوع استخدام، قراردادهای کار به دو دسته تقسیم می شوند:

استخدام قراردادی دولتی: جالب اینجاست که خود قراردادهای دولتی شامل 3 دسته است که شامل استخدام رسمی، پیمانی و قراردادی (خدماتی) می شود. هر کارمند رسمی، پیمانی یا قراردادی تابع قوانین و مقررات کار مربوط به رده خود خواهد بود.
قرارداد کار شرکت های خصوصی: اما قراردادهای کار شرکت های خصوصی تحت پوشش و کنترل نظام قانون کار است.

قراردادکار

انواع قراردادهای کار از نظر مدت کار

قراردادهای کار (به ویژه قراردادهای کار شرکت های خصوصی) را می توان از نظر مدت نیز طبقه بندی کرد. این دسته شامل موارد زیر است:

قرارداد کار موقت: بدیهی است که قرارداد موقت دارای تاریخ فسخ قرارداد است و با انقضای آن تاریخ مدت قرارداد به پایان می رسد. اگر قرارداد به موقع تمدید نشود و وظایف مشخص نشود و کارگر به کار خود ادامه دهد، قرارداد از او حمایت نمی کند.
قرارداد کار غیر موقت: اما در قراردادهای غیر موقت فقط زمان شروع قرارداد ذکر شده و پایان آن مشخص نشده است. معمولاً در متن قرارداد ذکر می شود که زمان این قراردادها نامحدود است. طبق قانون کارهایی که ماهیت بلندمدت دارند در صورتی که مدت زمانی در قرارداد قید نشده باشد قرارداد دائمی محسوب می شود. با این نوع قرارداد امکان فسخ یک طرفه وجود ندارد و فسخ تحت شرایط خاصی انجام می شود.
قرارداد کار برای انجام کار معین: با این قرارداد کار، کارمند انجام یک کار مشخص را متعهد می شود. این قرارداد با انجام تعهد و پرداخت هزینه خاتمه می یابد. با این نوع قرارداد، تا زمانی که تعهدات طرفین انجام نشده باشد، فسخ یک طرفه امکان پذیر نیست.

مطالب مرتبط :   فیش حقوقی چیست؟ هر آنچه که باید راجب آن بدانید


آیا برای همه چیز به قرارداد نیاز داریم؟

پاسخ کوتاه: بله. برای هر فعالیت تجاری بهتر است قرارداد داشته باشید.

پاسخ کامل: تنظیم قرارداد کار باید طرفین را نسبت به موضوع قرارداد و وظایف و مسئولیت های خود متعهد سازد. با استفاده از قرارداد، دو نفر نقش خود را درک می کنند و به طور رسمی در مورد مسئولیت های خود توافق می کنند.

طبق قرارداد، یک قرارداد قانونی بین کارفرما و کارگر ایجاد می شود. این الزام قانونی به این معناست که اگر یکی از طرفین قرارداد طبق موضوع قرارداد به تعهدات خود عمل نکند، طرف دیگر می تواند با تصمیمات قانونی طرف دیگر را به انجام تعهدات خود وادار کند.

با توجه به توضیحات ارائه شده و بسیاری از نکات پنهان دیگر، بهتر است برای هر کار یا فعالیت تجاری، قرارداد کار تنظیم شود، اما نکته مهم این است که طرفین هنگام تنظیم قرارداد، تمام پیش بینی های لازم را در نظر بگیرند تا در صورت بروز اختلاف میان طرفین منافع طرفین محفوظ بماند.

پیش نیازهای اساسی و ویژگی های ضروری قراردادهای کار

بحث در مورد ویژگی های قرارداد کار بحث بسیار مفصلی است که در چنین مقاله نمی توان به تفصیل توضیح داد. بدیهی است که تنظیم قرارداد کار دارای شرایط اساسی و نکات حقوقی بسیاری است که نیاز به آموزش زیاد دارد و همه افراد تجربه کافی در این زمینه را ندارند.

همه این موارد می تواند بر اعتبار قرارداد تأثیر بگذارد. در این قسمت تنها قصد داریم در مورد پیش نیازهای اساسی و ویژگی های ضروری که هر قرارداد کاری باید از آن بهره مند شود توضیحاتی ارائه کنیم. این پیش نیازهای اساسی شامل موارد زیر است.

1- رضایت طرفین قرارداد کار
قرارداد کار، مانند هر نوع قرارداد دیگری، باید اولین و مهمترین شرطی باشد که طرفین قرارداد باید انجام دهند. هر دو طرف باید با نیت و رضایت کامل قرارداد ببندند و بر اراده خود تاکید کنند و تعهدات ناشی از قرارداد را با رضایت کامل بپذیرند.

مطالب مرتبط :   دوره بازگشت سرمایه چیست؟ مزایا و معایب

دو عامل مهمی که می تواند رضایت طرفین را باطل کند، اشتباه و عدم تمایل است. اشتباهات می تواند ناشی از کمبود تجربه، مهارت و دانش باشد. عدم تمایل نیز فشاری است که برای وادار کردن شخص حقیقی به پذیرش قرارداد اعمال می شود.

2- اهلیت طرفین قرارداد کار
نکته مهم دیگر وجود صلاحیت لازم در دو طرف قرارداد است. واجد شرایط بودن ممکن است شامل یک شخص حقیقی یا حقوقی باشد. همانطور که می دانیم کارفرما طرف قرارداد می تواند یک شخص حقیقی یا حقوقی باشد. در صورت قانونی بودن، مدیر یا مدیرانی که طبق اساسنامه شرکت مسئولیت شرکت را بر عهده دارند، باید اختیار عقد قرارداد را داشته باشند . خردسالان، عقب مانده های ذهنی، مجنون و غیره. قادر به اقدام نیستند و قرارداد با آنها اعتبار قانونی ندارد.

3- مشروعیت موضوع قرارداد
یکی دیگر از پیش نیازهای مهم قرارداد کار، قانونی بودن موضوع قرارداد کار است. این امر باید مطابق با موازین شرعی و قانونی باشد. به عنوان مثال، اگر موضوع قرارداد تامین آلات قمار یا مثلاً تامین مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته باشد، قرارداد فاقد شناسنامه لازم بوده و قرارداد کار باطل است.

4- معین بودن موضوع قرارداد
همچنین آگاهی از موضوع قرارداد بسیار مهم است. موضوع قرارداد کار انجام شده و پرداخت شده است. موضوع قرارداد باید کاملاً مشخص و روشن باشد و هیچ گونه ابهامی در آن وجود نداشته باشد. به خصوص در مواردی که فرد دارای مهارت و تجربه کاری در زمینه های مختلف است، در قرارداد کار باید مشخص شود که برای چه حرفه ای استخدام شده است.

در قرارداد کار چه مواردی باید قید شود؟

در پایان بد نیست به موضوع مهم دیگری در مورد قرارداد کار اشاره کنیم. آنچه باید در قرارداد کار درج شود تنها شامل مشخصات طرفین و موضوع قرارداد نمی شود. علاوه بر این موارد نکات زیر نیز در قرارداد ذکر شود.

  • تاریخ استخدام و انعقاد قرارداد
  • مدت قرارداد
  • میزان دستمزد پرداختی (نحوه محاسبه حقوق و مزایای کارگر)
  • راه ها و شرایط پرداخت دستمزد
  • مقررات ساعات کار
  • قوانین و شرایط تعطیلات (از تعطیلات رسمی تا تعطیلات و تعطیلات آخر هفته)
  • سمت و شرح شغل (جزئیات شرح وظایف را می توان به قرارداد پیوست)
  • محل کار (در صورت لزوم ذکر شود که کارگر باید در چندین مکان مختلف کار کند)
  • شرایط محرمانه بودن و عدم افشای اطلاعات سازمان
  • تمدید قرارداد
  • قوانین شرکت
  • شرایط و روش تسویه حساب
  • موارد دیگری که بر حسب عرف یا عادت کار و محل آن متفاوت است.


مواردی که برشمردیم جزو الزاماتی است که باید در قرارداد کار قید شود. موارد بسیار دیگری هم وجود دارند که می توانند به این موارد اضافه شوند.

مقالات مرتبط

هزینه نگهداری کالا 29 شهریور 1401

هزینه نگهداری کالا

واضح است که موجودی کالا هزینه هایی برای فروشگاه خواهد داشت، هدف سیستم کنترل موجودی، بهینه سازی کل این هزینه ها ضمن رفع نیازهای سازمان خواهد بود. بخش عمده هزینه های نگهداری کالا در انبار به شرح زیر است: قیمت...

مقالات ادامه مطلب
تعطیلی کاری چیست؟ + فرمول محاسبه آن 15 دی 1401

تعطیلی کاری چیست؟ + فرمول محاسبه آن

محاسبه حقوق و دستمزد کارمندان بسته به اینکه فعالیت در چه زمانی از روز و چه روزهایی از هفته انجام می شود ممکن است متفاوت باشد. بنابراین قبل از محاسبه حقوق و دستمزد باید بررسی کنید که کار توسط هر...

مقالات ادامه مطلب
گزارش حسابرسی 25 اردیبهشت 1402

گزارش حسابرسی

همانطور که می دانید سلامت مالی یک سازمان به فعالیت حسابرسان و تهیه گزارش حسابرسی توسط آنها بستگی دارد. حسابرسان کلیه اسناد مالی و حسابداری یک شرکت را برای اطمینان از صحت آنها بررسی می کنند تا در صورت مشاهده...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین