حسابداری ارز های دیجیتال چگونه است؟

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

حسابداری ارز های دیجیتال چگونه است؟
18 تیر 1402
useradmin
1588

طی چند سال گذشته، افراد زیادی در سراسر جهان با ارز های دیجیتال آشنا شده و روی این دارایی سرمایه گذاری کرده اند. از آنجایی که ارزهای دیجیتال یک دارایی در حال ظهور هستند، هنوز قوانین مدون کمی در این زمینه وجود دارد. با توجه به رواج سرمایه‌گذاری در دارایی‌های دیجیتال، از جمله ارزهای دیجیتال، در این مقاله می‌خواهیم نحوه محاسبه خرید، فروش و شناسایی درآمد حاصله و همچنین حسابداری و قوانین مالیاتی مرتبط با آنرا توضیح دهیم.

ارز دیجیتال (کریپتوکارنسی) چیست؟

ارز دیجیتال یک دارایی دیجیتالی است که امنیت آن از طریق فرآیند رمزگذاری تضمین می شود و نمی توان آن را همزمان به چند نفر فروخت. بسیاری از ارزهای دیجیتال به صورت غیرمتمرکز تولید و توزیع می شوند. این بدان معناست که هیچ سازمانی نمی تواند مسئولیت قانون گذاری، مقررات و عرضه ارزهای دیجیتال را بر عهده بگیرد.

ارزهای دیجیتال نوعی دارایی دیجیتال هستند که در فضای خاصی ذخیره نمی شوند. بلکه در شبکه ای از کامپیوترهای واقع در مکان های جغرافیایی مختلف ذخیره می شوند. مهم ترین مزیت این نوع دارایی ها این است که می توان آنها را به هر نقطه از دنیا با سرعت بسیار بالا منتقل کرد، دولت ها قدرت قانون گذاری و دخالت در آنها را ندارند و امکان ارائه ارزهای جعلی تقریبا صفر است. البته باید در نظر داشته باشیم که قیمت ارزهای دیجیتال بسیار متغیر است و اغلب توسط مجرمان استفاده می شود.

ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟

ارزهای دیجیتال مانند پول کاغذی در یک خزانه خاص ذخیره نمی شوند، بلکه در یک بلاک چین توزیع می شوند. در واقع زمانی که تراکنش در این شبکه انجام می شود، رکورد آن تراکنش در اختیار تمامی اعضای آن شبکه قرار می گیرد.

مطالب مرتبط :   سختی کار چیست؟ شامل چه مشاغلی میشود؟

موضوع مهم دیگری که برای ارزهای رمزنگاری شده مهم می شود نحوه تولید و استخراج این دارایی است. فرآیند تولید ارزهای دیجیتال را ماینینگ می گویند. استخراج ارزهای دیجیتال به این صورت انجام می شود که ارز دیجیتال با استفاده از سیستم پردازنده و کارت گرافیک ماینرها تولید می شود و در ازای امکاناتی که ماینر برای این منظور در اختیار شبکه قرار داده است، مقدار معینی از همان ارز دیجیتال به او پرداخت می شود.

تفاوت ارز دیجیتال و پول چیست؟

اساسی ترین مفهوم پول نشان می دهد که پول باید منبع ارزش، وسیله مبادله و واحد حساب باشد. ارز دیجیتال و پول این سه ویژگی را دارند. اما آنچه تفاوت بین این دو را ایجاد می کند، پشتیبانی است که به هر یک اعتبار می بخشد. پول های ملی هر کشور با حمایت دولت و خزانه های آن دولت ها اعتبار پیدا می کند. این در حالی است که ارزش ارزهای رمزنگاری شده بر اساس اعتبار شبکه این ارزها تعیین می شود و پشتیبانی خارجی از آنها وجود ندارد.

از سوی دیگر، سیاست گذاری در مورد ارزهای سنتی توسط بانک مرکزی هر کشور انجام می شود. به عنوان مثال، با توجه به شرایط اقتصادی کشور، بانک مرکزی تصمیم به اجرای سیاست های پولی انبساطی یا انقباضی می گیرد. اما هیچ شخص یا سازمانی مسئول سیاست گذاری در مورد ارزهای دیجیتال نیست.

همچنین برای اینکه ارز صادر شده توسط بانک مرکزی بین مردم و سازمان ها جابه جا شود نیاز به واسطه هایی است که معمولا بانک ها هستند. اما در مورد ارزهای رمزنگاری شده، نیازی به واسطه برای انتقال آنها نیست.

آیا ارزهای دیجیتال قانونی هستند؟

همانطور که می دانید، ارزهایی که به طور رسمی توسط بانک مرکزی هر کشور صادر می شوند، بر اساس دارایی های خاص مانند طلا چاپ می شوند. اما ارزهای دیجیتال توسط هیچ سازمانی پشتیبانی نمی شوند. به همین دلیل، اظهار نظر حقوقی در مورد آنها بسیار دشوار است. در ایران منع قانونی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال توسط اشخاص حقیقی و حقوقی وجود ندارد. البته بانک مرکزی در بخشنامه های مختلف تاکید کرده است که موسسات مالی و اعتباری و بانک ها برای تراکنش های خود از ارزهای دیجیتال استفاده نکنند.

مطالب مرتبط :   سنوات چیست؟ آشنایی با یکی از مهم‌ترین حقوق کارکنان

مالیات ارز دیجیتال چگونه محاسبه می شود؟

یکی از مهمترین عناصر در محاسبه مالیات، پایه مالیاتی است. پایه مالیاتی میزان درآمدی را که نرخ مالیات بر آن اعمال می شود را تعیین می کند. بر اساس تصویب نامه منتشر شده از سوی هیات وزیران در مرداد ماه ۱۳۹۷، مجموع درآمد واحدهای صنعتی استخراج شده از ارزهای دیجیتال (ماینینگ) مشمول مقررات مالیاتی است. این بدان معناست که شما باید بر درآمدی که در مجتمع های استخراج بیت کوین به دست می آورید مالیات بپردازید. این درآمد به عنوان درآمد غیر عملیاتی شناخته می شود و قطعا مشمول مالیات خواهد بود. لطفاً توجه داشته باشید که کلیه درآمدهای حاصل از خرید و فروش ارزهای دیجیتال، استکینگ (دریافت جایزه برای نگهداری ارز در کیف پول) و ایردراپ (اهدای توکن رایگان) مشمول مالیات هستند.

البته با توجه به تبصره این تصویب نامه، در صورتی که درآمد حاصل از فروش ارزهای رمزنگاری شده به چرخه اقتصادی کشور بازگردد، مودی مورد نظر مکلف به پرداخت مالیات با نرخ صفر خواهد بود. به عبارت دیگر از این افراد مالیات اخذ نخواهد شد.

در حسابداری ارز دیجیتال به چه نکاتی توجه کنیم؟

در حالی که در تراکنش های ارز دیجیتال هیچ سندی برای شناسایی خریدار و فروشنده صادر نمی شود، بنابراین از این نوع دارایی برای فرار مالیاتی و تراکنش های غیرقانونی استفاده می شود. شما باید از روش ارزش منصفانه استفاده کنید تا بتوانید ارزش ارز دیجیتال خریداری شده را شناسایی کرده و آن را در دفتر خود ثبت کنید. یعنی باید دارایی دیجیتال مورد نظر را بر اساس ارزش منصفانه در زمان خرید در دفاتر ثبت کنید.

مطالب مرتبط :   5 راه برای ساختن روابط عالی با مشتریان توسط حسابداران

از آنجایی که ارزهای دیجیتال به عنوان پول شناخته نمی شوند، باید از اصولی که برای ثبت دارایی ها در فرآیند ثبت حسابداری آنها استفاده می کنیم استفاده کنیم. بنابراین درآمدی که از این طریق دریافت می کنیم باید دارایی نامشهود تلقی شود.

اگر در مورد IIS و کاربردهای آن در دنیای فناوری اطلاعات مایل به کسب اطلاعات بیشتر هستید مقاله مربوطه را در وبلاگ آریاتراز از دست ندهید.

مقالات مرتبط

حقوق صاحبان سهام 23 اسفند 1401

حقوق صاحبان سهام

حقوق صاحبان سهام چیست و چقدر است؟ دنیای سهام، حقوق صاحبان و شرکت های سهامی دنیای پیچیده ای نیست، اما به همان اندازه شیرین است که بی عارضه است! البته این مورد برای افرادی که اطلاعات کافی در این زمینه...

مقالات ادامه مطلب
بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد؛ هر آنچه باید بدانید 14 شهریور 1402

بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد؛ هر آنچه باید...

بیمه تامین اجتماعی سازمان تامین اجتماعی برای تضمین آینده اقشار مختلف جامعه، پوشش های بیمه ای متنوعی را در اختیار مردم قرار می دهد. به طور کلی سازمان تامین اجتماعی دو نوع بیمه ارائه می دهد. بیمه اجباری و بیمه...

مقالات ادامه مطلب
قرارداد کار موقت؛ تمام نکاتی که باید بدانید! 4 فروردین 1402

قرارداد کار موقت؛ تمام نکاتی که باید بدانید!

امضای قرارداد کار موقت شفاف یکی از دغدغه های اصلی کارگران و حتی کارفرمایان است. متأسفانه عدم آگاهی کارکنان از حقوق قانونی خود دلیل سوء استفاده برخی کارفرمایان از این افراد است. با توجه به اهمیت این موضوع در زمینه...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین