تفاوت استانداردهای حسابداری ایران و دنیا

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

تفاوت استانداردهای حسابداری ایران و دنیا
20 بهمن 1401
useradmin
1928

آیا استانداردهای حسابداری متفاوتی در ایران و در دنیا وجود دارند؟

آیا صورت های مالی شرکت ها در ایران در بازارهای بین المللی قابل ارائه است؟ تفاوت استانداردهای حسابداری ایران با استانداردهای بین المللی دنیا چیست؟ اگر صاحب یک شرکت بین المللی هستید یا در شرکت های حسابداری که بازار جهانی را هدف قرار می دهند کار می کنید، باید از استانداردهای حسابداری بین المللی برای تهیه صورت های مالی و حسابداری خود استفاده کنید. این استانداردها اساس و استاندارد حسابداری جهانی هستند و همان زبان بین المللی حسابداری محسوب می شوند. اما ممکن است در ایران تفاوت هایی در این استانداردها وجود داشته باشد. برای مقایسه استانداردهای حسابداری در ایران و دنیا با آریا تراز همراه باشید.

چرا استانداردهای حسابداری در ایران و دنیا متفاوت است؟

شرکت های بین المللی برای ارائه صورت های مالی خود باید از استانداردهای خاصی پیروی کنند که به آن استانداردهای بین المللی حسابداری می گویند. این استانداردها با هماهنگ سازی صورت های مالی در سراسر دنیا به یک استاندارد بین المللی مورد قبول همه کشورها تبدیل شده اند. با این حال، هر کشور ممکن است بر اساس سیاست های مالی و حسابداری خود تغییراتی در این معیارها ایجاد کند. مانند استاندارد حسابداری ایران که مورد تایید سازمان حسابرسی است.

مطالب مرتبط :   برنامه حسابداری برای کتابفروشی

بنابراین اگر استانداردهای حسابداری ایران و دنیا را با هم مقایسه کنیم، طبیعی است که تفاوت هایی وجود دارد. در صفحه استانداردهای حسابداری به طور کامل در مورد استانداردهای حسابداری ایران صحبت می کنیم. به همین دلیل در اینجا بیشتر به استانداردهای بین المللی حسابداری و تفاوت آنها با استانداردهای ایران می پردازیم.

استاندارد بین المللی حسابداری IFRS

استاندارد IFRS چیست؟ آشنایی با استانداردهای بین المللی حسابداری

استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IRFS) استاندارد اصلی است که توسط بسیاری از کشورهای دنیا پذیرفته شده است. IRFS در واقع مجموعه ای از استانداردهای حسابداری شامل اصول، رویه ها و معیارهای گزارشگری مالی است. این استانداردها توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی (IASB) تایید شده است.

این موسسه بین المللی سال ها به عنوان مرجع اصلی تنظیم استانداردهای حسابداری و تهیه صورت های مالی فعالیت داشته است. مقر اصلی انجمن با 15 عضو دائمی در انگلستان و شهر لندن قرار دارد. در حال حاضر بیش از 120 کشور در سراسر دنیا استانداردهای مورد تایید IASB را به عنوان استانداردهای گزارشگری مالی پذیرفته و آنها را برای شرکت های خود اجباری کرده اند.

انجمن استانداردهای حسابداری بین المللی

دلیل ایجاد استاندارد بین المللی حسابداری چیست؟ اهمیت IFRS در دنیا

به طور کلی هدف از IFRS تهیه صورت های مالی شرکت ها در قالب یک استاندارد جهانی مورد قبول همگان است. داشتن چنین استانداردی بسیاری از مشکلات را حل می کند و از طرفی مزایای زیادی دارد. در اینجا مهمترین آنها ذکر شده است:

  • تامین منافع سرمایه گذاران و کاهش هزینه ها با استفاده از استانداردهای کیفی بالا
  • تسهیل در ایجاد بورس های بین المللی و منطقه ای
  • به عنوان معیاری برای حسابرسی بین المللی استفاده کنید
  • تسهیل ارتباط شرکت های داخلی و خارجی
  • فراهم آوردن زمینه جذب سرمایه خارجی
  • شفاف سازی گزارشگری مالی در سطح جهانی
  • تسهیل حسابداری شرکت های چند ملیتی و بین المللی
مطالب مرتبط :   نرم افزار حسابداری سنگ فروشی و سنگبری؛ راهی آسان برای مدیریت هزینه

به همین دلیل است که بسیاری از این استانداردها به صورت پیش فرض در بسیاری از کشورها از جمله ایران استفاده می شود. با استفاده از بهترین نرم افزار حقوق و دستمزد ایرانی می توانید صورت های مالی و گزارش های مالی در سطح استانداردهای بین المللی تهیه کنید.

استانداردهای حسابداری ایران; معیارهای تهیه صورتهای مالی در ایران

در ایران، کمیته تدوین استانداردهای حسابداری که زیر نظر سازمان حسابرسی کشور فعالیت می کند، مسئولیت تدوین و تصویب استانداردهای حسابداری در ایران را بر عهده دارد. سازمان حسابداری ایران در اواخر دهه شصت با توجه به نیاز کشور به یک نهاد حسابرسی تأسیس شد.

از آن تاریخ تا به امروز سازمان حسابداری و کمیته های آن ضوابط تهیه صورت های مالی و صورت های مالی را تعیین می کنند. در نتیجه حسابداران ایرانی از نرم افزارهای حسابداری استفاده می کنند و گزارش ها و صورت های مالی را بر اساس این استانداردها تهیه می کنند.

معرفی کمیته تدوین استراتژی حسابداری سازمان حسابرسی

همزمان با ایجاد سازمان حسابرسی در سال 1367، کمیته تدوین دستورالعمل حسابداری تشکیل شد. وظیفه این کمیته تنظیم استانداردهای حسابداری در ایران بود و کلیه حسابداری و حسابرسی در ایران بر اساس دستورالعمل این کمیته انجام می شد. در سال 1379 کمیته دستورالعمل به کمیته استانداردهای حسابداری تبدیل شد.

این کمیته همزمان با استفاده از استانداردهای بین المللی، استراتژی حسابداری در ایران را تدوین کرد. اما در برخی معیارها با توجه به تجربه و نیاز حسابداری کشور تغییراتی صورت گرفت. در حال حاضر هر ساله سازمان حسابرسی نسخه جدیدی از استانداردهای حسابداری را اعلام می کند.

مطالب مرتبط :   معایب رایانش ابری چیست؟

تفاوت صورت سود و زیان در دنیا و در ایران

اولین نکته لزوم اطمینان از سود عملیاتی در ایران است. اگرچه در استاندارد بین المللی حسابداری به آن اشاره نشده است. همچنین در IRFS همه عناصر را می توان بر اساس ماهیت و عملکرد طبقه بندی کرد. در ایران تمامی اقلام به یک صورت طبقه بندی می شوند به جز هزینه های عملیاتی که باید بر اساس روش بهای تمام شده طبقه بندی شوند. در موارد دیگر تنها تفاوت هایی مانند تفاوت در اصطلاحات دیده می شود.

تفاوت استانداردهای حسابداری صورت سود و زیان جامع دنیا، شرکت IRFS و ایران

در استاندارد جامع سود و زیان ایران، ارائه سود و زیان خالص دوره، سایر درآمدها و هزینه های شناسایی شده و تعدیلات سالانه الزامی است. در حالی که در IRFS فقط دو مورد اول ارائه می شود. عنصر سوم (تعدیل سالانه) در صورت تغییرات حقوق صاحبان سهام ارائه می شود که در استانداردهای ایران دیده نمی شود. از سوی دیگر، در صورتی که مورد دوم (سایر درآمدها و هزینه های شناسایی شده) موجود نباشد، طبق استاندارد سازمان حسابداری عصران، نیازی به ارائه صورت سود و زیان نیست. با این حال، تحت IRFS، یک صورت جامع سود و زیان نیز باید در هر شرایطی ارائه شود.

در مقاله سعی کردیم استاندارد های حسابداری در دنیا و در ایران را به طور مختصر معرفی کنیم. پیشنهاد میشود مقاله اخیر ما را در مورد قواعد حسابداری که با موضوع فوق نزدیکی بسیاری دارد را حتما مطالعه کنید.

مقالات مرتبط

همه چیز درباره حسابداری چند سطحی 10 بهمن 1402

همه چیز درباره حسابداری چند سطحی

حسابداری چند سطحی حسابداری شاخه های زیادی دارد که یکی از آنها حسابداری مالی است. حسابداری چند سطحی زیرمجموعه ای از فعالیت های حسابداری مالی است. اطلاعات اولیه مانند پرداخت، رسید و غیره خام است و برای همه مردم قابل...

مقالات ادامه مطلب
بهترین زبان های برنامه نویسی در فضای ابری 5 اردیبهشت 1402

بهترین زبان های برنامه نویسی در فضای ابری

اگر قصد دارید در فضای ابری شروع به کار کنید، احتمالا اولین سوالی که در ذهن شما ایجاد می شود این است که بهترین زبان های برنامه نویسی برای رایانش ابری کدامند؟ فضای ابری امروزه طیف گسترده ای از خدمات...

مقالات ادامه مطلب
مبنای حسابداری تعهدی چیست؟ کاربرد، مزایا و مراحل پیاده سازی 1 آذر 1402

مبنای حسابداری تعهدی چیست؟ کاربرد، مزایا و مراحل...

مبنای حسابداری تعهدی مبنای حسابداری تعهدی با سایر روش های حسابداری مالی شرکت ها متفاوت است و این تفاوت به نوع دریافت یا پرداخت هزینه ها مربوط می شود. در این روش حسابداری کلیه هزینه ها یا درآمدهای موجود قبل...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین