صورت وضعیت در پیمان چیست؟ مراحل بررسی، ثبت حسابداری و یک نمونه

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

صورت وضعیت در پیمان چیست؟ مراحل بررسی، ثبت حسابداری و یک نمونه
1 آبان 1401
useradmin
2526

صورت وضعیت در پیمان چیست؟

صورت وضعیت پیمان یکی از انواع اسناد حسابداری است که میزان خدمات ارائه شده یا کار انجام شده در یک برهه زمانی معین را مشخص می کند و مبلغ پرداختی برای کار و خدمات را نشان می دهد. بصورت وضعیت پیمان نیز سندی است که امروزه بسیاری از حسابداران و پیمانکاران با آن کار می کنند. دو نوع گزارش صورت وضعیت پیمان وجود دارد، موقت در حین انجام کار و قطعی پس از انجام کار و ارائه به کارفرما.

برای اطلاع از وضعیت قرارداد ابتدا باید اصول آن را شناخت و سپس با نکات، مراحل و انواع قرارداد آشنا شد. صورت وضعیت پیمان در پایان هر دوره کاری و معمولاً توسط پیمانکار به صورت ماهانه تهیه می شود. هدف اصلی از تهیه و ارائه این مدارک به کارفرما، اطلاع وی از میزان هزینه ها و پرداخت آنها است. اعلام صورت وضعیت پیمان یکی از موضوعات مهم و پیچیده در انعقاد قراردادها می باشد.
منظور از صورت وضعیت موقت و قطعی چیست؟
در قانون دو نوع صورت وضعیت وجود دارد: موقت و قطعی که در ادامه به اختصار به آن می پردازیم.

صورت وضعیت موقت به چه معناست؟

گزارش صورت وضعیت موقت به صورت دوره ای توسط پیمانکار در حین اجرای کار تهیه می شود. در واقع پیمانکار باید هزینه های خود را ماهانه در قالب سندی به نام صورت وضعیت به کارفرما ارائه کند. مطالبه کلیه مبالغ صرف شده برای تجهیز کارگاه و خرید مصالح اولیه دلیل اصلی تهیه این سند می باشد. گزارش هزینه از دیگر ویژگی های این نوع گزارش وضعیت است. ارزش کارهای انجام شده تا آن تاریخ با توجه به قیمت توافقی پیمانکار و کارفرما، قسمت اصلی گزارش صورت وضعیت موقت را تشکیل می دهد. اما قسمت دیگر مربوط به مواد اولیه است.

مصالح حاصل از ورود آنها به کارگاه، مصالح کار محسوب می شود و تا زمانی که در پروژه مورد استفاده قرار نگیرد نمی توان آنها را در صورت وضعیت درج کرد و مبلغ صرف شده برای خرید این مصالح را نمی توان از کارفرما مطالبه کرد. در ابتدای پروژه، اعلام صورت وضعیت موقت بین کارفرما و پیمانکار مشخص می شود، اما معمولاً پایان هر ماه شمسی برای ارائه این سند در نظر گرفته می شود. در صورتی که پیمانکار صورت وضعیت موقت را به موقع به کارفرما ارائه نکند، کارفرما مسئولیتی در قبال تاخیر در پرداخت نخواهد داشت.

در برخی موارد، پیمانکار می تواند با توجه به توان مالی خود، مدت انجام عمل را افزایش دهد، اما معمولاً این اتفاق نمی افتد، زیرا مبالغ ذکر شده بسیار زیاد است و احتمال عدم تایید این مبالغ توسط گروه مشاور وجود دارد ; بنابراین پیمانکار سعی می کند در مدت زمان کوتاهی صورت وضعیت موقت را به کارفرما تحویل دهد. آخرین صورت وضعیت موقت، صورت وضعیت ماقبل قطعی نامیده می‌شود.

صورت وضعیت قطعی به چه معناست؟

صورت وضعیت قطعی پس از ارائه مدارک و در پایان کار تهیه می شود. مابقی بندهای قرارداد و همچنین هزینه های انجام شده برای برچیدن کارگاه در این سند مشخص شده است. هر گونه خطا در شرایط موقتی در صورت وضعیت قطعی جبران خواهد شد.

به عبارت ساده تر، دقیق ترین و نهایی ترین صورت وضعیتی که پیمانکار به گروه مشاور و کارفرما ارائه می دهد، صورت وضعیت قطعی نامیده می شود. در این صورت هر اشتباه کوچکی خسارات مالی جبران ناپذیری برای پیمانکار به همراه خواهد داشت. این در صورتی است که اگر در صورت وضعیت موقت خطایی رخ دهد، در آینده به راحتی می توان آن را جبران کرد.

صورت وضعیت قطعی باید ظرف مدت یک ماه پس از تحویل موقت بر اساس شرایط قرارداد و کار انجام شده توسط پیمانکار به گروه مشاوره ارائه شود. گروه مشاور موظف است ظرف مدت دو ماه این مدرک را بررسی و برای کارفرما ارسال کند. کارفرما باید هر گونه مبلغ معوقه را ظرف سه ماه پس از دریافت صورت وضعیت قطعی پرداخت کند. صورت وضعیت قطعیمنبع تسویه حساب است و بدون صورت وضعیت قطعی موقت نیز قابل ارائه است.

در برخی موارد قرارداد فسخ و صورت وضعیت قطعی صادر می شود. در چنین شرایطی گروه مشاور صورت وضعیت قطعی را تهیه و برای بررسی به پیمانکار ارائه می کند. پیمانکار می تواند بر اساس مندرجات این سند را امضا کند یا از امضا امتناع کند. در هر دو صورت سند برای کارفرما ارسال می شود. پیمانکار می تواند ظرف یک ماه با ارائه مدارک اعتراض خود را نسبت به موارد مندرج در این فرم به اطلاع کارفرما برساند. سپس کارفرما یک ماه فرصت دارد تا به ایرادات پیمانکار رسیدگی کند و در صورت تایید نشدن ایرادات، پیمانکار می تواند از کارفرما شکایت کند. اگر کارفرما در رسیدگی به اعتراضات تاخیر کند، وضعیت اعتراض به طور خودکار پذیرفته می شود.


صورت وضعیت تایید شده چیست؟

صورت وضعیت قطعی پیمان ابتدا باید به تایید مشاور یا گروه مشاوران رسیده و سپس در دسترس قرار گیرد. اگر مبالغ درج شده در آن تایید نشود، معتبر نخواهد بود. بنابراین صورت وضعیت تایید شده به صورت وضعیتی گفته می شود که تمامی نکات و رویه های لازم را رعایت کرده و در بازرسی ها مشکلی نداشته باشد. این صورت وضعیت پس از اینکه تمام شرایط را برآورده کردید و مشکلی نداشتید پرداخت می شود.

صورت وضعیت تجمیعی چگونه است؟

تمام صورت وضعیتهایی که به صورت تجمعی تهیه می‌شوند، صورت وضعیت های تجمیعی نامیده می‌شوند. همانطور که بیان شد، افراد موظفند در پایان هر ماه گزارشی از وضعیت کار و هزینه های انجام شده تا آن تاریخ تهیه و به کارفرما ارائه کنند که به معنای صورت وضعیت تجمیعی است.

ثبت صورت وضعیت پیمانکاری

  • برای ثبت صورت وضعیت پیمان باید کسورات بیمه، پیش پرداخت، مالیات و حسن انجام کار محاسبه شود.
  • کسر بیمه بستگی به این دارد که قرارداد ساختمانی، غیر ساختمانی، مکانیکی و … باشد.
  • نحوه کسر اقساط پیش پرداخت بستگی به قرارداد و مفاد آن دارد.
  • طبق ضوابط، درصدی از مالیات از موجودی حساب کسر نمی شود، اما این نرخ قبلا پنج درصد بود و سپس به سه درصد کاهش یافت.
  • 10% از صورت وضعیت ارسالی برای حسن انجام کار می شود.

نمونه نامه صورت وضعیت پیمان

برای به دست آوردن نتایج دقیق با مقادیر عینی، صورت وضعیت پیمان باید به طور واضح و دقیق نوشته شود. وصورت وضعیت دارای فرم خاصی است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم. موضوع قرارداد، کلیه تاریخ ها و کلیه موارد موجود در وضعیت قرارداد باید به طور کامل در این سند درج شود تا کارفرما از پیشرفت پروژه مطلع شود.

صورت وضعیت در پیمان


نحوه ثبت صورت وضعیت در نرم افزار حسابداری

ثبت صورت وضعیت در نرم افزار حسابداری باید بدون خطا و با دقت بسیار بالا انجام شود زیرا با هر اشتباهی ممکن است از سوی سازمان امور مالیاتی جرایم وارد شود. برای صدور ضمانت نامه شرکت در مناقصه، پیمانکار باید به بانک معرفی و ضمانت نامه بانکی را اخذ کند. در این شرایط پیمانکار باید هزینه را به شرح زیر پرداخت و واریز کند:

  • حساب‌های انتظامی (جهت وثیقه ضمانت‌نامه مناقصه مربوطه): بدهکار
  • حساب‌های انتظامی (جهت ضمانت‌نامه مناقصه مربوطه): بدهکار
  • طرف حساب‌های انتظامی (جهت وثیقه ضمانت‌نامه مناقصه مربوطه): بستانکار
  • طرف حساب‌های انتظامی (جهت ضمانت‌نامه مناقصه مربوطه): بستانکار
  • هزینه کارمزد بانکی: بدهکار
  • بانک: بستانکار


حال پس‌ازآن برای ضمانت‌نامه، انعقاد قرارداد و … صورت وضعیت پیمانکاری صادر خواهد شد. ثبت صورت وضعیت باید در زمان صدور ضمانت نامه و برای وثیقه ضمانت نامه انجام شود. پیمانکار باید هنگام عقد قرارداد از بانک ضمانت نامه گرفته و به مشتری تحویل دهد. مبلغ این ضمانت نامه 5% مبلغ اولیه خواهد بود.ضمانت‌نامه تا تاریخ تحویل اولین صورت‌مجلس موقت اعتبار خواهد داشت و پیمانکار باید تا زمان تحویل این صورت‌مجلس ضمانت‌نامه را تمدید کند البته اگر تحویل آن در موعد مقرر انجام نشود.

ثبت حسابداری صورت وضعیت در دفاتر پیمانکار

  • بدهکاران تجاری( کارفرما): بدهکار
  • سپرده حسن انجام کار: بدهکار
  • سپرده بیمه: بدهکار
  • پیش دریافت درآمد: بدهکار
  • درآمد پیمان: بستانکار

صورت وضعیت در پیمان

ثبت حسابداری صورت وضعیت در دفاتر کارفرما

صورت وضعیت در پیمان

حال اگر بخواهیم مالیات بر ارزش افزوده را در محاسبات در نظر بگیریم، صورت وضعیت به صورت زیر خواهد بود:

صورت وضعیت در پیمان

نتیجه گیری

صورت وضعیت پیمان نیز یک سند حسابداری است که امروزه مورد استفاده بسیاری از حسابداران و پیمانکاران قرار می گیرد. دو نوع صورت وضعیت وجود دارد: موقت و قطعی. نوع موقت در حین کار و نوع دائمی پس از اتمام کار تنظیم و در اختیار کارفرما قرار می گیرد. به کمک نرم افزار حسابداری سپیدار میتوانید صورت وضعیت ها را ثبت کنید. اگر نظر یا پیشنهادی در مورد این مقاله دارید، از طریق ارسال نظر با ما در تماس باشید.

مقالات مرتبط

حسابداری تعهدی به چه معناست و چه مزایایی دارد؟ 30 آبان 1401

حسابداری تعهدی به چه معناست و چه مزایایی...

مهم ترین وظیفه حسابداری را می توان تشخیص زمان های مالی صحیح دانست. زمان طلایی پرداخت و دریافت های مالی و تهیه اسناد مناسب برای آنها که در نهایت مجموعه ای ارزشمند و کامل از معاملات، هزینه ها و درآمدهای...

مقالات ادامه مطلب
ثبت انواع سند حسابداری 19 شهریور 1401

ثبت انواع سند حسابداری

ثبت انواع سند حسابداری شرکت آریا تراز فردا در مورد سند حسابداری توضیح و ارئه می دهد. سند حسابداری چیست و به چند دسته تقسیم می شوند؟ تمام مدارکی که اطلاعات مالی شرکت که ارائه و ثبت می شوند و...

مقالات ادامه مطلب
مرخصی زایمان؛ شرایط مرخصی زایمان چیست؟ 5 آذر 1401

مرخصی زایمان؛ شرایط مرخصی زایمان چیست؟

مرخصی زایمان مرخصی زایمان تامین اجتماعی یکی از انواع مرخصی است که مخصوص زنان و مادران طراحی شده است. طبق آخرین قانون مرخصی زایمان در ایران، زنان باردار می توانند به مدت 9 ماه از مرخصی زایمان تامین اجتماعی برخوردار...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین