مالیات شرکت های دانش بنیان

دسته بندی

آخرین مقالات

برچسب ها

ارتباط با ما

مالیات شرکت های دانش بنیان
1 اسفند 1401
useradmin
1891

نحوه محاسبه و دریافت مالیات شرکت های دانش بنیان چگونه است؟

علاوه بر انواع شرکت ها در حقوق تجارت، دسته دیگری از شرکت ها وجود دارد که به آن ها شرکت های دانش بنیان می گوییم. امروزه مالیات شرکت های دانش بنیان بحث چالش برانگیزی شده است. این جایگاه تا حدی است که فرآیند ثبت شرکت های دانش بنیان با سایر شرکت ها متفاوت است. این شرکت ها علاوه بر تفاوت ثبت شرکت های دانش بنیان دارای مزیت های متفاوت و متنوعی نیز هستند.

معافیت یکی از مزایایی است که شرکت های دانش بنیان در صورت احراز صلاحیت می توانند از آن استفاده کنند. به عبارت دیگر معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان دارای شرایط خاصی است. در این مقاله به طور ویژه به احکام مالیاتی شرکت های دانش بنیان و معافیت های آنها می پردازیم. با آریا تراز همراه باشید…

شرکت دانش بنیان چیست؟

یکی از انواع شرکت هایی که امروزه گسترش یافته است شرکت های دانش بنیان هستند. شرکت دانش بنیان در واقع شرکتی است که سرمایه اصلی آن دانش و فناوری است. به عبارت دیگر، شرکت دانش بنیان شرکتی است که در جهت گسترش اختراعات و نوآوری ها فعالیت می کند. این شرکت ها در زمینه فناوری بالا به ویژه تولید نرم افزار نیز فعال هستند.

شرکت های دانش بنیان با هدف هم افزایی علم، ثروت، توسعه اقتصاد دانش بنیان و استفاده بهینه از پتانسیل دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی مورد تایید وزارت تحقیقات علمی ایجاد می شوند. از دیگر اهداف شرکت ها و موسسات دانش بنیان می توان به تحقق اهداف علمی کشور از جمله گسترش و بکارگیری اختراعات و نوآوری ها، تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه از جمله طراحی و تولید محصولات دانش بنیان اشاره کرد. و خدمات با ارزش افزوده بالا

در یک طبقه بندی کلی، موضوع مشترک شرکت های دانش بنیان عبارت است از:

  • تجاری سازی نتایج تحقیقات.
  • افزایش درآمد اختصاصی دانشگاه ها و واحدهای علمی.
  • تولید تکنولوژی برتر
  • تجاری سازی علم و دانش.
  • انواع شرکت های دانش بنیان
  • انواع شرکت های دانش بنیان


شرکت های دانش بنیان به دو نوع تقسیم می شوند. لازم به ذکر است که این تقسیم بندی کلی است. این دو نوع عبارتند از:

  • شرکت هایی که صرفاً متعلق به مربیان هستند. اگر سهام دانشگاه در شرکت کمتر از 50 درصد باشد، شرکت دانش بنیان خصوصی خواهد بود.
  • شرکت هایی که متعلق به دانشگاه ها هستند؛ اگر سهام دانشگاه 50 درصد یا بیشتر باشد، شرکت دانش بنیان دولتی محسوب می شود.
مطالب مرتبط :   وکیل مالیاتی و وظایف آن

منطقه مالیاتی چیست؟

علاوه بر تقسیم بندی کلی فوق، بخش دیگری نیز برای در نظر گرفتن مالیات بر شرکت های دانش بنیان پیشنهاد شده است. البته قبلا در مورد مالیات شرکت ها به تفصیل صحبت کرده بودیم. بر اساس این تقسیم بندی، شرکت های دانش بنیان به دو سطح تیپ 1 و نوع 2 تقسیم می شوند که هر کدام به دو دسته راه اندازی و تولیدی تقسیم می شوند.

تفاوت این دو سطح در محصولاتی است که ارائه می دهند. به عبارت دیگر کالاها و خدمات دانش بنیان سطح 1 محصولاتی هستند که در حوزه فناوری های برتر با ارزش افزوده بالا و پیچیدگی فنی بالا قرار دارند. در حالی که کالاها و خدمات دانش بنیان سطح 2 پیچیدگی فنی کمتری نسبت به کالاها و خدمات دانش بنیان سطح 1 دارند.

معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان

یکی از امتیازاتی که شرکت های دانش بنیان از آن برخوردار هستند، معافیت مالیاتی است. معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان شرایط خاص خود را دارد. برای درک معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان باید بین دو دسته از شرکت های دانش بنیان تمایز قائل شویم. به عبارت دیگر در معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری با شرکت های خارج از پارک تفاوت هایی وجود دارد.

طبق اصل 51 قانون اساسی هیچ مالیاتی جز به موجب قانون و هیچ گونه معافیتی جز به موجب قانون مجاز نیست. یکی از مهم ترین حمایت ها و تسهیلات قابل ارائه به شرکت ها و موسسات دانش بنیان، معافیت پانزده ساله از پرداخت مالیات، عوارض، گمرک، سود بازرگانی و عوارض صادراتی است. در واقع استارت آپ های مستقر در پارک های علم و فناوری به دلیل داشتن شرایط کار در پارک و همچنین شرکت های دانش بنیان در صورت ثبت معافیت در مجوز از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان

به عبارت دیگر شرکت ها و موسساتی که مشمول قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان هستند می توانند از معافیت های مالیاتی استفاده کنند. این شرکت ها و موسسات باید از همان اول به عنوان دانش بنیان تولید تایید شوند.

معافیت مالیاتی شرکت های خارجی در پارک علم و فناوری

بر اساس قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌های دانش‌بنیان سطح ۱، اعم از شرکت‌های نوپا و تولیدی ردیف ۱، از پرداخت مالیات معاف هستند. معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان فقط برای درآمد مشمول مالیات شرکت های دانش بنیان است. توجه داشته باشید که معافیت مالیات بر درآمد باید ناشی از قراردادها و فعالیت های تحقیق و توسعه، تجاری سازی و تولید محصولات و خدمات دانش بنیان در حوزه فناوری برتر و با ارزش افزوده بالا به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوطه باشد.

مطالب مرتبط :   4 ویژگی مهم یک مدیر مالی

به عبارت دیگر معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان صرفاً مربوط به درآمد حاصل از مصادیق فعالیت های دانش بنیان است که هر ساله توسط کمیته تشخیص به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود. مدت معافیت شرکت های دانش بنیان 15 سال است. البته باید در نظر داشته باشید که موضوعات معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان باید هر ساله در کارگروه در نظر گرفته شود.

مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر حقوق کارمندان

توجه داشته باشید که شرکت های دانش بنیان از مالیات بر ارزش افزوده و مالیات حقوق کارکنان معاف نیستند. شرکت های دانش بنیان برای بهره مندی از معافیت مالیاتی باید درخواست خود را به کارگروه سنجش ارائه کنند. در صورتی که شرکت دانش بنیان در صورت تایید موارد توسط کارگروه سنجش و ارسال به اداره امور مالیاتی قابل معافیت است. اطلاعات شرکت ها و مشکلات در نیمه دوم سال به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود.

مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر حقوق کارمندان

اشتباهات رایج

هر ساله فعالیت های مصوب کارگروه معافیت مالیاتی مشخص می شود. به عبارت دیگر کالاها و خدمات مصوب ملاک معافیت 15 ساله نیست. ملاک معافیت، فهرست کالاها و خدمات ارسال شده در همان سال است. برای استفاده از معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان، حداکثر تا 15 مردادماه باید درخواست به کارگروه ارسال شود. از آنجایی که معافیت مالیاتی فقط برای درآمدهای حاصل از فعالیت های دانش بنیان است، شرکت ها می توانند برای بقیه درآمدهای خود که مشمول این معافیت نمی شوند از معافیت های قانونی دیگر استفاده کنند.

معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری

شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری مجوز تاسیس و بهره برداری را از مدیریت پارک دریافت می کنند. طبق قانون مناطق آزاد تجاری، این شرکت ها از پرداخت مالیات معاف هستند. در واقع این شرکت ها نیازی به اخذ مجوز از کارگروه سنجش مالیات ندارند.

مدت معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری 20 سال از تاریخ صدور مجوز توسط مدیر پارک می باشد. این معافیت مربوط به درآمد حاصل از فعالیت های مندرج در پروانه است که صرفاً در پارک علم و فناوری انجام می شود.

اظهارنامه مالیاتی و نحوه تنظیم آن

توجه داشته باشید با توجه به مالیات سایر درآمدهای شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری، باید از طریق سایر شرکت های دانش بنیان انجام شود. به عبارت دیگر تایید کارگروه سنجش الزامی است.

بیمه استارتاپ ها و اپراتورهای کسب و کار مجازی چیست؟

همچنین برای کمک به شرکت های دانش بنیان، معاونت علمی و فناوری، معافیت گمرکی را برای شرکت های دانش بنیان برای واردات تجهیزات سرمایه ای در نظر می گیرد. توجه داشته باشید که در گمرک جمهوری اسلامی ایران واژه ای به نام ترخیص کالا از گمرک وجود ندارد، در این سازمان بر اساس مقررات و مدارک بالادستی، محموله صفر عوارض محسوب می شود. بنابراین هنگام تعامل با عوامل این سازمان بهتر است از روش صحیح استفاده شود. شرکت های دانش بنیان می توانند از معافیت گمرکی کالاهای سرمایه ای که از خارج وارد می کنند، از پرداخت حقوق گمرکی برخوردار شوند.

مطالب مرتبط :   نرم افزار حسابداری لاستیک فروشی

معافیت بیمه ای از دیگر حمایت هایی است که از شرکت های فوق صورت می گیرد. لازم به توضیح است بر اساس تفاهم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان تامین اجتماعی، از این پس قراردادهای شرکت های دانش بنیان در زمینه تولید کالاها و خدمات دانش بنیان از قرارداد معاف خواهد بود. حق بیمه علاوه بر موارد فوق امکان انجام خدمت سربازی در غالب امریه در شرکت های دانش بنیان نیز وجود دارد.

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان، طی بخشنامه شماره 96/200/107 اسامی شرکت های دانش بنیان مشمول معافیت مالیاتی در سال 95 را اعلام کرد.

فرآیند اعطای معافیت های مالیاتی به شرکت های دانش بنیان

هر ساله در سه ماهه اول، ارزیابی هایی تحت عنوان «تعیین مالیات» توسط معاونت علمی رئیس جمهور انجام می شود. البته برای شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری کمی متفاوت است. ارزیابی این شرکت ها به طور همزمان توسط پارک های علم و فناوری انجام می شود و کالاهایی که در داخل پارک علم و فناوری هستند با معافیت پارک ها و کالاهای دانش بنیان که خارج از حوزه علم و فناوری تولید می شوند معاف می شوند. پارک فناوری پارک معاف از پایگاه دانش است و معاون علمی دریافت می کند در این ارزیابی ها محصولات از نظر فنی بررسی می شود و در کنار آن مهمترین بخش این ارزیابی که یافتن برند جدید است انجام می شود. نام ها

سقف واقعی اعطای معافیت مالیاتی به شرکت های دانش بنیان

شرکت های دانش بنیان معاف از مالیات می توانند معافیت مالیاتی بدون سقف دریافت کنند. این بدان معناست که این گونه شرکت ها بابت فروش کالاهای دانش بنیان خود مالیات ملکی پرداخت نمی کنند. میزان معافیت مالیاتی این شرکت ها باید به دو قسمت مساوی تقسیم شود. 50 درصد از معافیت مالیاتی باید صرف افزایش سرمایه شرکت شود و 50 درصد مابقی صرف تحقیق و توسعه شود. همانطور که در قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان آمده است، شرکت ها و موسسات حداکثر تا 15 سال می توانند از حمایت های معاف از مالیات استفاده کنند.

شرکت هایی که سال مالی آنها پایان اسفند نیست چه باید بکنند؟

شرکت ها و مؤسسات معمولاً پایان سال مالی خود را پایان سال شمسی تعریف می کنند، به این معنی که حداکثر تا 4 ماه شمسی پس از آن باید اظهارنامه خود را به سازمان مالیاتی ارائه کنند. در این میان شرکت هایی هستند که پایان سال مالی خود را ساعتی دیگر به تعویق انداخته اند. به عنوان مثال، شرکت هایی که با واردات و صادرات سروکار دارند، معمولا پایان آذرماه را به عنوان پایان سال انتخاب می کنند. آنها باید اظهارنامه مالیاتی املاک خود را تا پایان فروردین ماه سال آینده ارائه کنند.

در حال حاضر به جز سایر شرکت ها تدبیر خاصی اندیشیده نشده است و شاید نیازی هم نباشد چرا که حسابرس ملک حدود 7 تا 8 ماه پس از ارسال اظهارنامه برای بررسی حساب ها به شرکت ها مراجعه می کند. این مرحله، در صورت لزوم، ارزیابی مالیات انجام می شود. جلسات ارزیابی مالیات، تمامی محصولات و نام های تجاری جدید بررسی شده و نظرات آنها به معاونت علمی ارائه می شود. معاونت علمی سپس موارد را جهت اقدام عملی و اعمال معافیت ها به سازمان امور مالیاتی ارسال می کند.

در این مقاله سعی شد در مورد تعریف یک شرکت دانش بنیان و نحوه محاسبه مالیات این شرکت ها به تفضیل مطالبی خدمت شما ارائه شود. اما اگر به این مباحث علاقه مند هستید پیشنهاد میکنیم مقاله اخیر ما را در مورد فرار های مالیاتی و پنهان کردن درآمد بخوانید!

مقالات مرتبط

اصول بایگانی اسناد حسابداری؛اهمیت بایگانی اسناد و مدارک 20 مرداد 1401

اصول بایگانی اسناد حسابداری؛اهمیت بایگانی اسناد و مدارک

در دنیای تجارت امروز، اطلاعات صحیح و دقیق مهمترین ابزار برای بهره برداری بهینه از فرصت ها و مقابله با تهدیدات است. اطلاعات، اسناد و سوابق به ویژه برای مشاغل و سازمان ها مهم هستند. بنابراین مدیریت، دسته بندی و...

مقالات ادامه مطلب
6 نمودار کاربردی اکسل برای ایجاد گزارش های موثر 6 مهر 1401

6 نمودار کاربردی اکسل برای ایجاد گزارش های...

برقراری ارتباط با یافته های پژوهش یکی از مهارت هایی است که یک محقق باید داشته باشد. بسیاری از مطالعات با نتایج شگفت‌انگیز به دلیل گزارش نادرست قابل استفاده نیستند. در یک گزارش، نمودارها به ما کمک می کنند تا...

مقالات ادامه مطلب
آشنایی با بازار بورس 25 دی 1401

آشنایی با بازار بورس

توضیح بازار بورس به زبان ساده و انواع بازار های مالی به چند سال قبل برگردیم. یک دهه پیش، اگر با کسی در مورد بازار بورس صحبت می‌کردید، احتمالاً یا نمی‌فهمید چه می‌گویید یا فکر می‌کرد که شما متخصص بازار...

مقالات ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

lf1

سپیدار همکاران سیستم، مجموعه ای از نرم افزارهای مالی است که با بسته های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پخش و پیمانکاری برای مدیریت هوشمندانه ی شرکت های متوسط و کوچک طراحی شده است و متناسب با نیازهای این کسب و کارها، کاربری بسیار ساده ای دارد.

سپیدار، بخش های عملیاتی حسابداری، مالی و اداری، تامین و خرید، فروش و پخش را پوشش می دهد.

ارتباط با ما

تمامی حقوق متعلق به شرکت آریا تراز میباشد

طراحی و توسعه توسط طراحی سایت اصفهان و سئو سایت اصفهان – آیسو دیزاین